Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

GALERIE FOTO: Elevii de la Colegiul ”Ion Mincu” au vândut maculatură, iar din banii strânși au cumpărat daruri pentru bătrâni nevoiași

Elevii de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” Focșani au marcat Ziua Internațională a Voluntarilor prin mai multe acțiuni. Coordonați de diriginți și cadre didactice, ei au colectat maculatură și au predat-o la CSR Ecologizare, manifestându-și astfel grija față de mediul înconjurător. Cu fondurile colectate, ei și-au manifestat grija față de semeni. Stimulați de spiritiul de compasiune față de cei aflați în suferință, elevii au dat dovadă de multă implicare, dăruire și empatie, donând dulciuri și fructe pentru bătrânii instituționalizați.

Prima vizită a fost la Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice-Odobești, în cadrul activității intitulate „Cine dă, lui își dă!“, din cadrul proiectului educațional „Fiecare viață e un dar neprețuit”, coordonat de profesorii Ionuț Apostol și Cezarina Nicodei. „Nu știu câți dintre noi au intrat vreodată în acest cămin. Pentru mine a fost prima dată. E liniște, cald, curat și, cel puțin fizic, bătrânilor cred că nu le lipsește nimic. Dar pentru suflet… pentru suflet e altceva. Cei mai mulți voiau să ne strângă de mână, să ne atingă, să ne îmbrățișeze. Cei care se odihneau în pat, pentru că tocmai fusese ora mesei, ne-au mulțumit pentru micile daruri făcute de Moș Nicolae. Cei care erau mai activi și ne-au ieșit în întâmpinare, n-au deschis cadourile, au vrut puțină afecțiune din partea noastră. Unii au cântat colinde și s-au lăsat prinși în atmosfera sărbătorilor de iarnă, alții au povestit câte ceva și ne-au mulțumit pentru vizită. I-am făcut să simtă curgerea timpului. I-am trezit din monotonia zilnică. Cred că în astfel de momente realizăm că există un apus pentru fiecare. Ne-am despărțit cu îmbrățișări și promisiunea că vom reveni”, spune profesoara Cezarina Nicodei.

Următoarea oprire a fost la Centrul de Integrare prin Terapie Ocupațională Odobești. Aici, elevii s-au întâlnit cu preotul Norocea Dorel de la Parohia Broșteni 1 Pitulușa, la rândul lui încărcat cu daruri de Moș Nicolae. Cu toții au urcat la etajul al treilea al unuia dintre cămine, unde este amenajată o bisericuță. ”Locul a fost distrus de apa infiltrată prin tavan. Acum s-a reparat acoperișul și am putut amenaja spațiul. Am pus primele icoane pe pereți și aplice din loc în loc. În altar nu am făcut nimic pentru că încă se lucrează. Dar putem ține slujbe, iar cei care locuiesc aici vin în număr mare să ne asculte și primesc, cu mare bucurie, ce le oferim. Înaintăm cu greu în acțiunea de amenajare deoarece este nevoie de foarte multe fonduri și ne-am bucura dacă mai mulți oameni de bine ar putea să ne ajute”, transmite preotul Dorel Norocea.

Oaspeții au fost primiți așa cum se cade în această perioadă cu colinde și cântece, care ne apropie mai mult de cea mai frumoasă sărbătoare a creștinătății.

”Înainte de începerea slujbei, cei prezenți în biserică ne-au oferit un adevărat spectacol de colinde. Este un cor adevărat acolo! Nu cântă pe voci, dar știu un întreg repertoriu de cântece pe care le interpretează fără greșeală. Mai mult, sunt susținuți de un interpret la muzicuță. Vizita noastră s-a încheiat prin oferirea unor mici daruri și celor bolnavi, care nu au putut urca la biserică. Și aici ne-au strâns mâinile, ne-au îmbrățișat, au vorbit, ne-au povestit, erau dornici să stăm cât mai mult în mijlocul lor. Seara, târziu, ne-am luat rămas-bun, promițând și aici că vom reveni. Pe drumul spre Focșani, spre viața trepidantă a orașului, m-am gândit că ne amintim de acești bătrâni doar de sărbători. Atunci simțim nevoia să dăruim. Dar ei trăiesc, sunt acolo și în timpul anului. Oare de ce nu ne amintim de ei?”, se întreabă profesoara Cezarina Nicodei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?