Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

GALERIE FOTO: Senatorul Cristian Dumitrescu a prezidat lucrările Reuniunii trilaterale a comisiilor pentru politică externă

Senatul României a găzduit, săptămâna trecută, cea de-a IV-a Reuniune trilaterală a Comisiei pentru politică externă din Senatul României, Comisiei pentru afaceri externe și ale Uniunii Europene din Senatul Republicii Polone și Comisiei pentru politică externă din Marea Adunare Națională a Turciei. Din delegația parlamentară turcă, condusă de E.S. ministru-ambasador Volkan Bozkır, președintele Comisiei pentru politică externă din Marea Adunare Națională a Turciei, au făcut parte deputații Ahmet Berat Çonkar, Haluk Koç și İsmail Özdemir, iar din delegația parlamentară poloneză, condusă de senatorul Jarosław Obremski, vicepreședintele Comisiei pentru afaceri externe și ale Uniunii Europene din Senatul Republicii Polone, a făcut parte și senatorul Piotr Wach, membru al comisiei.

Lucrările Reuniunii au fost prezidate de senatorul Cristian Dumitrescu, în calitate de președinte al Comisiei pentru politică externă a Senatului României, iar din delegație au făcut parte senatorii Radu-Mihai Mihail, vicepreședinte al comisiei și Ion Popa, membru al comisiei. Tematicile abordate în cadrul discuțiilor au fost: Puterea educației ca pârghie a securității naționale – modul de echilibrare a educației tradiționale și a tendințelor actuale și Combaterea terorismului și securitatea cibernetică.

          ,,Am reliefat rolul în creștere al diplomației parlamentare în relațiile internaționale, în mod specific în cadrul formatului trilateral desfășurat între țările participante la această reuniune, la nivelul comisiilor pentru politică externă. În cadrul discuțiilor a fost evidențiată cooperarea dintre România, Polonia și Turcia, în privința securității. Fiecare dintre cele trei state constituie actori importanți cu rezultate concrete în consolidarea flancurilor estic și sud-estic ale Alianței Nord-Atlantice. De asemenea, au fost discutate aspecte referitoare la Vecinătatea Estică și extinderea Uniunii Europene, reafirmarea angajamentului ferm al celor trei state față de securitatea și stabilitatea regiunii extinse de la Marea Baltică la Marea Neagră și Marea Mediterană. În acest context, am prezentat obiectivele președinției României a Consiliului Uniunii Europene, subliniind importanța ce va fi acordată consolidării relațiilor UE-Turcia”, a afirmat senatorul vrâncean.

          Cristian Dumitrescu a subliniat importanța educației ca mijloc care poate ajuta la înțelegerea mai aprofundată a diferențelor culturale dintre state și la consolidarea măsurilor de securitate cibernetică, atât de necesare în contextul mondial actual. În încheiere, șefii celor trei delegații au convenit ca următoarea Reuniune în format trilateral să aibă loc anul viitor la Varșovia, invitația fiind adresată de Jarosław Obremski, vicepreședintele Comisiei pentru afaceri externe și ale Uniunii Europene din Senatul Republicii Polone. La lucrările reuniunii au fost prezenți și E.S. Osman Koray Ertaş, ambasadorul Republicii Turcia în România, şi E.S. Marcin Wilczek, ambasadorul Republicii Polone în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?