Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Contractul de vânzare, partea a III-a

În contractul de vânzare cumpărare, atât vânzătorul cât și cumpărătorul au o serie de obligații pe care trebuie să le aducă la îndeplinire. Astăzi vom discuta despre o parte din obligaţiile vânzătorului.

Potrivit dispozițiilor legale în vigoare, vânzătorul are o serie de obligaţii principale cum ar fi: transmiterea proprietătii bunului sau, după caz, a dreptului vândut; predarea bunului vândut; garantarea contra evicțiunii (contra pierderii totale sau parțiale de către cumpărător a dreptului de proprietate asupra bunului cumpărat, ca urmare a valorificării de către vânzător sau de către o terţă persoană a unui drept care exclude, în tot sau în parte, dreptul cumpărătorului asupra aceluiaşi bun), precum și contra viciilor (deficiențelor, defectelor) bunului.

În privința primei obligații a vânzătorului, aceea de transmitere a proprietăţii sau a dreptului vândut, de regulă, proprietatea se strămută de drept cumpărătorului din momentul încheierii contractului, chiar dacă bunul nu a fost predat ori preţul nu a fost plătit încă. Bineînțeles că de la aceasta există și excepții, acestea fiind expres prevăzute de lege așa cum vom exemplifica mai jos. De asemenea, există și posibilitatea ca părțile, prin voința lor proprie să stabilească faptul că strămutarea proprietății se va face la un alt moment decât cel al încheierii contractului.

Dispoziții speciale privitoare la momentul transmiterii proprietății sunt prevăzute de lege în cazul vânzarii imobilelor, strămutarea proprietăţii de la vânzător la cumpărător fiind supusă în acest caz dispoziţiilor de carte funciară.

De asemenea, când se vând bunuri de gen (combustibilul, cerealele, produsele fabricate în serie, etc), inclusiv bunuri dintr-un gen limitat, proprietatea se transferă cumpărătorului la data individualizării acestora prin predare, numărare, cântărire, măsurare ori prin orice alt mod convenit de părți sau impus de natura bunului.

O altă situație când vânzarea nu este perfectată la momentul încheierii contractului, ci la un alt moment este vânzarea pe încercate (de exemplu vânzarea unui automobil). Se are în vedere situația în care bunul se încearcă pentru a se vedea dacă acesta corespunde criteriilor stabilite la încheierea contractului sau, în lipsa acestora, destinaţiei bunului, potrivit naturii sale.

Pentru informații suplimentare în legătură cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea.

 

AVOCAT MANUELA FLOREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?