Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Copiii fără certificat de naștere ar putea fi înscriși la școală

Un proiect legislativ, menit să acorde șanse egale la educație tuturor copiilor, a trecut de Camera Deputaților, iar dacă va trece și de Senat, copiii care nu au certificat de naștere ar putea fi înscriși la școală, iar ulterior să se parcurgă toate etapele pentru obținerea documentului. Și în județul Vrancea sunt mute cazuri în care copiii fără certificat de naștere nu merg la cursuri. Problema este întâlnită cel mai des în comunitățile romi. ”Eu am avut o discuție cu mediatorii școlari, cu mediatorii sanitari, liderii locali, asistenții sanitari comunitari și așteptăm să identificăm aceste situații. Din punctul meu de vedere, ca lider, împreună cu Consiliul director, ne dăm toată silința pentru identificarea acestor copii și nu numai. Deja suntem în lucru cu niște fișe ale gospodăriei pentru fiecare familie în parte, cât și fișa localității în sine. Fișa gospodăriei se încadrează în toate problemele pe care le au comunitățile, dacă au case, cărți de identitate, certificate de naștere, certificate de proprietate, medic de familie, curent electric, medic de familie. Noi ne implicăm să îi ajutăm pe oameni să obțină actele de identitate și nu numai. Am avut un tânăr din Bălești, care a obținut certificatul de naștere la 27 de ani, un altul din Măicănești care a obținut certificatul la 16 ani”, a spus, pentru Monitorul de Vrancea, Constantin Toader, liderul Partidei Romilor, filiala Vrancea.

Potrivit informațiilor oferite de Constantin Toader, copii fără certificate de naștere există în toate comunitățile de romi de pe raza județului, respectiv Homocea, Slobozia Bradului, Vidra, Tâmboiești, Mărășești, Măicănești, Bălești, Sihlea, Adjud etc. ”Din păcate, deși dreptul la educație este prevăzut legal și egal pentru toți cetățenii, conform Constituției, copiii care nu au CNP și implicit nu au documente de identitate nu își pot exercita acest drept. Există deci, cazuri frecvente în care copiii nu pot merge la școală din cauza unor situații de care nu sunt vinovați și pe care nu le pot rezolva singuri. Ne dorim, prin această propunere, să remediem aceste situații și să oprim perpetuarea unei probleme sistemice, prin responsabilizarea tuturor celor implicați. De aici importanța acestei colaborări transpartinice la feminin. Educația copiilor ar trebui să primeze, indiferent de partidul din care facem parte”, motivează inițiatorii proiectului.

Propunerea legislativă dorește modificarea Legii educației naționale, în așa fel încât acești copii să poată fi înscriși în sistemul educațional. În plus, reprezentanții unităților de învățământ la care se solicită înscrierea copiilor fără certificat de naștere trebuie să anunțe în cel mai scurt timp serviciile abilitate, pentru demararea procesului de înregistrare și eliberare a unui certificat de naștere și a unui cod numeric personal. Acest proiect legislativ ar însemna modificarea legii actuale care prevede ca la înscrierea la școală copilul să aibă CNP, adică certificat de naștere.

Lipsa documentelor de identitate afectează atât acești copii, cât și întreaga comunitate, printr-un risc crescut de sărăcie și excluziune socială, analfabetism, expunerea la abuz și violentă sau trafic de persoane. Mai mult decât atât, acești copii sunt privați de niște drepturi fără să aibă vreo vină, decât cea a nașterii într-o familie fără educație.

În astfel de situații, Statul are datoria să intervină prin serviciile de asistență socială pentru a corecta această situație discriminatoare. Lucrurile sunt un pic mai complicate decât par la prima vedere și se țin lanț. Trebuie știut faptul că certificatul de naștere se eliberează de către serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor sau, după caz, de ofițerul de stare civilă din cadrul primăriei unității administrativ – teritoriale în a cărei rază s-a produs nașterea. Pentru eliberarea certificatului de naștere a nou-născutului, persoana declarantă va prezenta o cerere în acest sens (declarație scrisă) la care va anexa copii după cartea de identitate a mamei, a persoanei declarante, după certificatul de căsătorie (dacă este cazul), precum și originalul certificatului constatator al nașterii. De ce nu au atât de mulți copii certificate de naștere? Pentru că părinții lor nu au cărți de identitate. De ce? Fiindcă nu pot face dovada unei locuințe, fără de care nu pot obține actul de identitate și, în acest mod, mii de copii din țara noastră nu pot avea, la rându-le, acte de identitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?