Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Primăria susține Festivalul „Delmar”, dar directorul Ateneului este acuzat de „nepricepere și management defectuos”; Gheorghiță respinge acuzațiile

Primarul Cristi Misăilă infirmă speculațiile lansate de o anumită parte a presei focșănene referitoare la anularea Festivalului de Muzică Uşoară Românească „Florentin Delmar”. Edilul arată, într-un comunicat de presă, că din cauza condițiilor bugetare din acest an a solicitat doar mutarea acestuia în luna decembrie, astfel încât să fie desfășurat în rând cu celelalte manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri. „Am luat cu tristețe la cunoștință de informațiile vehiculate de o anumită parte a presei, cum că municipalitatea focșăneană ar lăsa fără finanțare Festivalul de Muzică Uşoară Românească Florentin Delmar. Ceea ce este însă și mai trist, este că se încearcă o legătură cu faptul că actualul director încă în activitate nu a promovat examenul de concurs pentru funcția de conducere a Ateneului pentru următorul mandat. Nimic mai fals! În primul rând, actualul Director al Ateneului a picat examenul pentru că nu a fost la înălțimea pretențiilor ridicate de un astfel de concurs. Mai mult decât atât, deși dumnealui consideră că este „o notă subiectiv dată„, îl contrazic chiar documentele pe care le-a prezentat comisiei de concurs. Astfel, proiectul său de managenent pentru 2019-2021 este un copy-paste nereușit după raportul de management 2014-2018. Concret, din cele 40 de pagini ale proiectului de management, paginile 2, 3, 4, 7, 8, 9, 10, 12, 13, 26, 27, 28, 30, 31, 32, 33 și 34 sunt copiate la virgulă din raportul precedent. În aceste condiții, orice alte comentarii sunt de prisos…

          Ca să nu mai spun că deși a fost atâția ani la conducerea instituției, Directorul Ateneului nu a respectat deloc testamentul fondatorului. În acesta, filantropul Pastia a lăsat posterității următoarele cuvinte: M-am hotărât să mai construiesc în oraşul Focşani încă o operă de cultură, Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia”, ce l-am donat Primăriei Focşani, cu obligaţiunile ca din venitul lui să formeze un fond inalienabil şi achitabil, a căror venituri vor servi pentru mărirea şi întreţinerea Teatrului „Maior Gheorghe Pastia”. În plus, tot din veniturile proprii ale Ateneului era prevăzută și „o bursă a unui elev sau eleve care se va dovedi că are aptitudine pentru teatru”. Din păcate, din cauza nepriceperii și a managementului defectuos al actualului Director, niciuna dintre aceste dorințe nu a fost NICIODATĂ RESPECTATĂ!

          În ceea ce privește organizarea Festivalului de Muzică Uşoară Românească Florentin Delmar”, vreau să spun cât se poate de clar că am susținut și voi susține și în continuare tot ceea ce înseamnă act de cultură în orașul nostru. Tocmai de aceea, anul acesta, am avansat ideea unei mutări a festivalului din luna noiembrie în luna decembrie. O dată pentru că știm cu toții proiecția bugetară de la începutul anului și a doua pentru că am dorit ca acest festival de renume să se desfășoare în rând cu celelalte manifestări dedicate în luna decembrie sărbătoririi Centenarului Marii Uniri. Și de fiecare dată când am avut discuții pe acest subiect, am oferit personal garanții Directorului Ateneului în ceea ce privește finanțarea festivalului pentru luna decembrie, rugându-l totodată să demareze toate procedurile pentru organizarea în această perioadă și nu în noiembrie, așa cum era de regulă.

          Cât despre maestrul Horia Moculescu, pentru care am un deosebit respect și o imensă apreciere, doresc să transmit în mod public faptul că nu am primit nicio scrisoare din partea domniei sale, iar dacă această scrisoare a fost cumva transmisă la Ateneu, solicit să-mi fie de urgență redirecționată. Cu scrisoare sau fără, vreau să transmit Președintelui Juriului, celebrul compozitor și producător muzical îndrăgit de noi toți, Horia Moculescu, că Festivalul de Muzică Uşoară Românească Florentin Delmar” va avea loc și în acest an, drept pentru care îl așteptăm și îl invităm să ne onoreze, ca de obicei, cu prezența domniei sale, se arată în comunicatul Primăriei Focșani.

 

Directorul Ateneului așteaptă banii pentru Festivalul „Florentin Delmar”

Directorul Ateneului Popular, Valentin Gheorghiță, ne-a spus că așteaptă alocarea fondurilor necesare pentru organizarea Festivalului de Muzică Uşoară Românească „Florentin Delmar”. Acesta confirmă discuțiile cu primarul despre organizarea în luna decembrie a acestei manifestări dar precizează că este nevoie de alocarea cât mai urgentă a fondurilor astfel încât să fie demarate pregătirile pentru Festival. Am discutat cu maestrul Horia Moculescu și perioada disponibilă este 5-6 decembrie pentru organizarea Festivalului. Pentru ca acesta să aibă loc ar trebui deja demarare procedurile, să pregătim preselecția și ar trebui alocate fondurile necesare pentru eveniment, ne-a spus directorul Gheorghiță. Acesta a infirmat acuzațiile aduse în  comunicatul Primăriei.

Directorul a spus că, în primul rând, raportul și proiectul de management au structuri diferite și nu există similitudini decât în cazul activităților culturale, a manifestărilor derulate la Ateneul Popular sau a obiectivelor pe care și le propune instituția culturală. În ceea ce privește testamentul fondatorului, maiorul Gheorghe Pastia, acestea nu pot fi aplicate în primul rând din cauza legislației actuale. În plus, testamentul maiorului Pastia a fost invalidat, inclusiv printr-o decizie a magistraților focșăneni din perioada interbelică și nu are decât o valoare morală. Legislația actuală nu permite unei instituții publice să facă sponsorizări către o altă instituție publică. Ateneul Popular nu poate transfera bani către altă instituție. În cazul burselor este la fel, ca instituție publică nu putem acorda burse, asta o pot face unitățile școlare. Poate că în perioada maiorului Pastia era altă legislație, se putea face asemenea lucruri, dar acum sunt alte rigori legale, ne-a spus directorul Valentin Gheorghiță.

 

Sursa foto: Primăria Focșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?