Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Medicii de familie pot testa pacienții pentru Hepatita C

Oricine poate avea Hepatita C, fără să știe. Acum există însă un test foarte simplu care poate fi făcut la medicul de familie. Până anul acesta, pacientul avea la dispoziție un tratament cu injecții plus pastile, pentru tratarea hepatitei C. Un tratament care dura un an și care era însoțit de niște reacții adverse extrem de serioase. Acum bolnavii au la dispoziție pastile, pentru trei luni de tratament, cu efecte adverse minore și o rată de vindecare de 100%. Începând de anul acesta medicii de familie au în bateria de teste inclusiv testarea pentru Virusul C sau B. Mai mult decât atât, nu mai există discriminare vizavi de gradul de fibroză, pacienții putând intra în tratament imediat ce au fost depistați.

Asociația pentru Dezvoltare Sustenabilă în Sănătate, prin dr. Dan Căptaru, împreună cu dr. Diana Stoica, medic specialist epidemiologie, si dr. Oana Chiriac, medic specialist gastroenterologie în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, au susținut vineri o conferință de presă cu tema „Toți paciențiii cu Hepatita C, indiferent de gradul de fibroză, au acum acces la tratament”.

 

„Nu mai există această discriminare. Până la 1 septembrie nu puteau intra în tratamentul acesta nou, modern, cu rată de vindecare de 100%, decât pacienții cu fibroză cu stadii avansate ale bolii. Campania noastră are legătură cu conștientizarea hepatitei cu virus C. Inițiativa noastră este în a doua fază, în prima fază am avut o campanie națională, în care ne-am adresat cu un spot publicitar pe televiziunea națională și am avut și un Call Center la care am răspuns celor care erau interesați, învățându-i cum să depisteze dacă sunt în această grupă de risc. După finalizarea acestei campanii, am trecut la faza a doua și campania actuală se numește „Moldova știe De Ce”, adică de infecția cu virusul C. Am ales Moldova, pentru că în Moldova, din păcate, prevalența este peste media națională, care este de 3,3, ceea ce înseamnă că aici ar exista un rezervor potențial de 13.000 de pacienți și noi vrem să ajungem la acești pacienți, să înțeleagă că oricine poate fi infectat cu virusul C și că este un test simplu de făcut, pentru a afla dacă ai trecut printr-o infecție cu virus C, apoi pacienții vor fi preluați de către medicul specialist. De cele mai multe ori pacienții nu au nici o simptomatologie, dar ei trebuie să se gândească dacă cumva au fost transfuzați înainte de 1995, dacă au avut intervenții chirurgicale înainde de această dată, hemodializă…” a precizat dr. Dan Căptaru.

 

„Trebuie să aducem la cunoștință populației despre importanța hepatitei cu virus C, care poate fi tratată. Dacă în trecut tratamentul hepatitei C era un pic mai complicat și pacienții erau rezervați în a-l accepta, din cauza efectelor secundare, cu impact asupra calității vieții, acum avem la dispoziție tratament cu pastile. Sunt trei scheme de tratament, în funcție de gradul de fibroză, pe o perioadă de două sau trei luni. Comparativ cu anii anteriori, ceea ce este nou și binevenit, este faptul că toți pacienții infectați cu virusul C pot beneficia de tratament, indiferent de stadiul de boală, cu o rată remarcabilă de vindecare. Marea majoritate a pacienților care ajung să aibă hepatita C au intrat la un moment dat în contact cu sânge infectat, fie că a fost vorba de o intervenție chirurgicală majoră, fie că au necesitat transfuzii de sânge, lucrări stomatologice… Undeva la 20% din pacienții infectați dezvoltă boala acută care se manifestă prin icter, dureri de burtă, astenie, febră, inapetență”, a precizat  doctor Oana Chiriac, medic specialist gastroenterolog la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani.

 

„Din păcate suntem fruntași și la hepatita C, înregistrând prevalența cea mai mare din Europa. Dacă mă uit la statistici, Vrancea înregistrează o prevalență peste media națională de 4,19. Este o problemă de sănătate publică și din prisma lipsei, la ora actuală, la nivel mondial, a unui vaccin, pentru a preveni infecția cu virus C, dar până la vaccin cred că aceste campanii de informare a populației sunt binevenite. Populația vrânceană trebuie să cunoască cum apare hepatita C, cum se transmite, cum putem să o diagnosticăm, pentru că astăzi avem metode rapide de diagnostic și cel mai important, cum putem să tratăm hepatita C. Știm foarte bine că au apărut noile terapii antivirale, cu reacții adverse minime și de ce să nu profităm de ele. Acum în pachetul de bază al medicului de familie au fost incluși și markerii pentru hepatita B și C. Medicii de familie pot recomanda pacienților pe care-i au în listă analizele pentru hepatita B și C. Chiar rugăm populația vrânceană să meargă la medicul de familie pentru a le recomanda. Categoria de vârstă la care predomină această afecțiune este între 40-50, chiar și peste 50 de ani. Trebuie să ne gândim și la populația tânără, populația care apelează la anumite metode de înfrumusețare, care merg în saloane unde se folosesc forfecuțe. Și această categorie ar trebui testată, avem tratament, putem vindeca. Eu mă ocup de testarea cadrelor medicale pentru hepatita C, cât și pentru hepatita B”, a declarat dr Diana Stoica,  medic specialist epidemiologie, la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?