Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Bacalaureat-ul și Evaluarea Națională: 40% grilă în 2019

Ministerul Educaţiei Naționale (MEN) modifică structura subiectelor pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, începând chiar cu sesiunile din anul școlar 2018 – 2019. Astfel, Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) – instituţie subordonată MEN – schimbă modelele de subiecte pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul din 2019, iar toate subiectele examenelor vor avea în structură 40% itemi obiectivi, adică un fel de test grilă. Aceste modificări vor fi atât la limba română, cât și la istorie și matematică.

În cazul subiectelor cu itemi obiectivi, nu mai poate interveni subiectivitatea profesorului, pe de o parte, pe de alta departajările între lucrări se vor face la celelalte subiecte. Un alt aspect care trebuie luat în calcul este acela al faptului că s-ar putea obține mai ușor o notă de trecere, în cazul itemilor obiectivi lucrurile fiind foarte clare, neexistând posibilitatea unor interpretări nici din partea elevilor, nici din partea corectorilor. Un alt aspect care trebuie avut în vedere este cel al timpului de lucru, care este mult mai mic în cazul unor itemi obiectivi. ”Cred că aceste modificări vor fi făcute în favoarea elevului, pentru ca evaluarea competențelor să se facă obiectiv, să nu mai lase loc interpretărilor. Nu ar trebui să îi afecteze, pentru că ei sunt învățați să rezolve orice sarcini. Indiferent de cum vor arăta subiectele, conținuturile care trebuie însușite sunt aceleași”, a declarat, pentru Monitorul de Vrancea, profesoara Tamara Mocanca, inspector școlar de limba și literatura română.

Președintele CNEE spune că prin noile modele de subiecte se diversifică paleta de cerințe. „Dacă anul trecut la Matematică, Română şi Istorie nu au existat itemi obiectivi nici la Bacalaureat, nici la Evaluarea Naţională, acum vor fi în proporţie de 40%. În schimb, dacă vorbim de modele de subiecte pentru alte discipline la Bacalaureat, precum ştiinţele socio-umane (Sociologie sau Psihologie), acestea aveau anul trecut itemi obiectivi în proporţie de 30%. Însă, începând din acest an, vor avea şi ele tot 40%. Prin itemi obiectivi înţelegem mai multe tipuri de cerinţe. De la grile, itemi binari (exemplu: să aleagă între Adevărat sau Fals) la itemi de tip pereche (termeni care trebuie asociaţi). Structura de bază a variantelor nu va fi modificată, iar toţi itemii vor respecta, ca şi până acum, programa şcolară adoptată de Ministerul Educaţiei. În concluzie, toate variantele de la examenele naţionale vor avea itemi obiectivi începând cu acest an şcolar“, declara, ieri, preşedintele CNEE Marian Şuţă, pentru presa centrală.

 

Opt luni până la BAC

MEN a aprobat calendarul de desfășurare a examenului național de Bacalaureat în anul școlar 2018-2019. Prima sesiune a Bac-ului începe pe 3 iunie cu proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Conform calendarului aprobat prin ordin de ministru, proba va continua în data de 4 iunie și va fi urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (5 – 6 iunie). În zilele de 7, 10 și 11 iunie este programată evaluarea competențelor digitale (proba D), iar în 12 – 13 iunie se vor evalua competentele lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C). Candidații de altă confesiune decât cea ortodoxă, care sărbătoresc Rusaliile în data de 10 iunie, pot fi programați pentru susținerea probei D în zilele de 7 și 11 iunie. Prima probă scrisă – Limba și literatura română – Ea) – va avea loc pe 1 iulie. Proba la Limba și literatura maternă – Eb) – este programată pentru 2 iulie, iar proba Ec) – proba obligatorie a profilului – pe 3 iulie. Ultima probă scrisă – cea la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – se va desfășura pe 4 iulie.

Afișarea primelor rezultate este programată pentru data de 8 iulie (până la ora 12.00) și va fi urmată de depunerea contestațiilor, între orele 12.00 – 16.00). În perioada 9 și 12 iulie vor fi soluționate contestațiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 13 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?