Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Facebook foloseşte un sistem automat de detectare a postărilor ce conţin nuditate juvenilă

Facebook Inc. a anunţat miercuri că moderatorii companiei au îndepărtat în ultimele trei luni peste 8,7 milioane de imagini de nuditate juvenilă cu ajutorul unui filtru pe bază de inteligenţă artificială (AI) care identifică automat astfel de postări, transmite Reuters. Filtrul, înzestrat cu capacitate de învăţare automată prin examinarea diferitelor imagini postate pe Facebook, a fost introdus de anul trecut, însă folosirea sa a fost anunţată abia acum. Folosirea acestui filtru a permis eliminarea fotografiilor în care minori pot apărea în contexte sexualizate. Un instrument similar, a cărui existenţă a fost anunţată tot miercuri, este folosit de Facebook pentru a-i identifica pe utilizatorii adulţi care abordează minori în social-media în scopul exploatării sexuale a acestora.

Şefa departamentului global de securitate al Facebook, Antigone Davis, a declarat pentru Reuters că aceste instrumente „ne ajută să prioritizăm” şi să „ordonăm mai eficient” conţinutul problematic ce urmează să fie examinat de angajaţii companiei. Facebook are în vederea folosirea unei tehnologii similare şi pentru aplicaţia Instagram. Sub presiune din partea autorităţilor guvernamentale şi a legiuitorilor, Facebook şi-a luat angajamentul să elimine conţinutul de factură extremistă sau ilegală din mediul online. Algoritmii automaţi, bazaţi pe AI, care să poată evalua milioane de astfel de postări pe zi, sunt esenţiali pentru îndeplinirea acestui obiectiv.

Însă şi aceşti algoritmi sunt imperfecţi, iar agenţiile de presă şi cele de publicitate se plâng frecvent că sistemele de filtre automate ale Facebook le blochează din eroare anumite postări. În acest context, Antigone Davis a recunoscut că şi sistemele automate pentru protecţia copiilor vor mai face greşeli, dar utilizatorii pot semnala atunci când se simt neîndreptăţiţi. „Mai bine să greşim din prea multă prudenţă faţă de copii”, a subliniat ea.

Regulile Facebook, aplicate de mai mulţi ani, au interzis chiar şi postarea unor fotografii de familie, din vacanţe, cu copii sumar îmbrăcaţi, de pe plajă, deşi acestea au fost postate „cu bune intenţii”, pentru ca alţii să nu abuzeze de astfel de imagini. Înaintea de noul sistem bazat pe AI, Facebook aştepta notificări din partea utilizatorilor care observau astfel de postări sau apela la filtrele menite să identifice conţinutul pornografic cu adulţi şi pentru adulţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?