Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Vrancea: Caravana Cinematografică FAN, destinată persoanelor nevăzătoare, ajunge anul acesta la Chişinău

Caravana Cinematografică FAN, un proiect al Fundaţiei Cartea Călătoare destinat persoanelor nevăzătoare, va ajunge în acest an şi la Chişinău, anunţă organizatorii. „Vom merge, ca şi anul trecut, în oraşele în care sunt mai mulţi nevăzători care doresc să urmărească filmele noastre. Avem multe cereri pe traseul de anul trecut, unde sunt oameni care s-au obişnuit deja cu filmele noastre. Avem cereri de la Sibiu, Oneşti, Iaşi. Noutatea din acest an este proiecţia de la Chişinău. Nu am mai fost cu filmele noastre în Basarabia, deşi ei ştiu despre proiectul nostru şi anul acesta ne-au invitat”, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Fundaţiei Cartea Călătoare, Mircea Bucur.

În acest an, fundaţia a accesibilizat pentru nevăzătorii adulţi filmele artistice „6,9 pe scara Richter”, „Un pas în urma serafimilor” şi „Hawaii”. De asemenea, elevii nevăzători vor avea posibilitatea să urmărească producţiile „Ciprian Porumbescu”, „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” şi „Ho-ho-ho2 O loterie de familie”.

Proiectul Caravana Cinematografică FAN, ajuns la cea de-a II-a ediţie, este finanţat în acest an de Centrul Naţional al Cinematografiei. Proiectul este destinat persoanelor nevăzătoare, dar nu numai, pentru că filmele pot fi urmărite de oricine, datorită unui sistem dezvoltat chiar de Fundaţia Cartea Călătoare. „Avem uneori proiecţii de film deschise tuturor. Avem capacitatea de a proiecta filmele în cinematografe pentru că avem un sistem de căşti prin care transmitem coloana cu descrierea audio pentru nevăzătorii şi atunci nu-i deranjează pe ceilalţi din public. Când nu avem la dispoziţie un astfel de spaţiu, facem proiecţii de film într-o locaţie mai mică, doar cu nevăzătorii”, a spus Mircea Bucur.

Cei care doresc să se înscrie pentru proiecţii în circuitul caravanei o pot face până la finele lunii noiembrie la adresa de e-mail office@fcc.ro sau la telefon 0237214004. Fundaţia Cartea Călătoare a luat naştere în anul 1996, fiind înfiinţată la Focşani de Mircea Bucur, nevăzător de la vârsta de 20 de ani, dar care a reuşit, în ciuda dizabilităţii, să termine Facultatea de Matematică la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi. Scopul declarat al fundaţiei este acela de a facilita accesul nemijlocit la informare, instruire şi angajare pentru persoanele cu deficienţe de vedere. Printre performanţele fundaţiei se numără organizarea primului Festival Naţional de Film pentru Nevăzători din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?