Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO: Elevi de la Cuza, prezenți la „Europe code week”

Asociația ”Cuziștii implicați” a participat săptămâna trecută la proiectul internațional Europe code week, unde a cuziștii au propus un proiect care a fost apreciat, iar aceștia au participat la mai multe  activități. Unul dintre proiecte și-a propus să abordeze lumea fascinantă a „Internet of Things”. În prima parte a hackathon-ului, elevii au dobândit cunoștințe despre Internet of Things. În partea a doua, ei au fost împărțiți în grupe de câte 7 elevi care au lucrat împreună pentru a identifica probleme ale comunității locale și identificarea de soluții digitale pentru acestea. La final, ei au prezentat soluțiile și împreună le-au ales pe cele care pot fi puse în practică. Prin aceste proiecte se dorește promovarea tehnologiei în viața de zi cu zi și mai ales implicarea tinerilor într-un domeniu atât de competitiv și creativ. ”Prin acest proiect vrem să atragem cât mai mulți studenți în domeniul informaticii. Am ales Internet of Things deoarece este un domeniu în dezvoltare și, deși unii dintre noi îl folosesc zilnic, nu suntem conștienți de acest fapt. Proiectul va dezvolta abilitatea participanților de a ieși din curriculumul școlar rigid și de a se adapta la schimbările constante din mediu și tehnologie. Mai mult, activitatea ridică gradul de conștientizare a modului în care funcționează cantitatea imensă de tehnologie care ne înconjoară și cum putem evolua împreună cu ea. Promovăm valori psihologice și sociale și dorim ca elevii de azi – adulții de mâine – să îmbrățișeze tehnologia și să o folosească în cele mai bune scopuri. Prin educația non-formală, tinerii vor fi încurajați să fie creativi și să găsească problemele comunității locale care pot fi rezolvate prin intermediul Internet of Things. În acest fel, participanții își vor dezvolta spiritul civic și gândirea critică. Lucrul în echipă va câștiga o nouă valoare prin atmosfera creată. Soluțiile găsite de tineri vor fi apoi dezbătute cu celelalte echipe, după care vor fi încurajați să pună aceste idei în practică. În acest mod, indirect, își vor îmbunătăți abilitățile de a vorbi în public și de a-și susține propriile idei critice. În cadrul proiectului, încurajăm participarea a cât mai multe fete și elevi din zonele rurale, deoarece înțelegem importanța unui mediu prietenos, incluziv, nediscriminatoriu”, spune profesoara Camelia Mereuță, profesor coordonator la Colegiul Cuza.           Aceasta ne-a mai spus că își dorește ca acest proiect să aibă un impact major asupra comunității locale și cât mai mulți elevi să vrea să se implice în acest domeniu fascinant al tehnicii moderne, din care elevii își pot construi și o carieră.

O altă activitate a fost AppDiversity, unde elevii participanți la acest eveniment au descoperit cât de importantă este realizarea de prototipuri și testarea acestora, înainte de a crea o aplicație. Pentru aceasta, ei au învățat să utilizeze o aplicație free pentru realizarea de prototipuri. Pe parcursul atelierului, ei au testat un prototip creat pe baza ideilor lor și în acest fel au aflat care sunt obstacolele care pot apărea atunci când aplicația este folosită. Elevii au lucrat în echipe pentru a realiza prototipul. Trebuie spus că organizatorii evenimentelor au încurajat foarte mult participarea fetelor în astfel de activități. La activitățile din proiect au participat peste 160 de elevi din Cuza.

Evenimentul este finanțat cu ajutorul inițiativei Meet and Code susținută la nivel european de compania SAP. Meet and Code este coordonată de Haus des Stiftens gGmbH și rețeaua TechSoup Europe în 22 de țări europene și susține evenimente de tehnologie și programare desfășurate în timpul Europe Code Week. În România, inițiativa Meet and Code este coordonată de Asociația Techsoup. Din 2010, Asociația Techsoup creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?