Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Hoții dau spargeri după spargeri în cartierul Pomicola. Polițiștii le recomandă proprietarilor să nu aibă „inițiative proprii care pot avea consecințe nedorite”

Mai mulți proprietari de locuințe din ansamblul rezidențial „Pomicola”, cartier nou construit la ieșirea din Focșani spre Petrești, se plâng că persoane necunoscute pătrund prin efracție în casele lor, de unde sustrag bunuri și valori. Oamenii spun că spargerile de locuințe au loc pe timpul nopții, în timp ce proprietarii dorm, existând astfel un real pericol ca în cazul în care hoții sunt surprinși, lucrurile să degenereze.

Potrivit persoanelor păgubite, în cursul nopții de sâmbătă, 6 octombrie, au fost săvârșite șapte spargeri sau tentative de spargere, pe cinci străzi ale ansamblului de locuințe. Oamenii sunt de părere că în zonă au loc spargeri frecvent și din cauză că nu există iluminat public stradal. Aceștia cer Primăriei municipiului Focșani să realizeze iluminatul public al întregului cartier și, de asemenea, să instaleze un sistem de supraveghere și monitorizare video.

Contactat telefonic, primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, ne-a spus că ansamblul rezidențial „Pomicola” se numără printre zonele care vor fi dotate cu iluminat stradal în perioada următoare.  „Lucrăm la un proiect acum, avem bani din buget, pentru extinderea sistemului de iluminat public în zonele care s-au dezvoltat în ultima perioadă. Iar în ceea ce privește poliția locală, o să rugăm să fie intensificată patrularea pe zona respectivă”, ne-a declarat edilul municipiului Focșani.

Constituiți într-un „grup de inițiativă”, focșănenii din cartierul Pomicola au depus memorii la Primăria și Poliția municipiului Focșani. În acestea, ei scriu că „în cartierul nostru operează nestingherită o grupare infracțională”. Focșănenii cer poliției „supravegherea permanentă și patrularea zonei cu echipaje de poliție de ordine publică și luarea tuturor măsurilor specifice pentru prevenirea, prinderea și trimiterea în judecată a autorilor, inclusiv pentru infracțiunile de amenințare și șantaj la care sunt supuse părțile vătămate ale infracțiunilor de furt dovedite, pentru a descuraja acest tip de infracțiuni pe viitor și pentru a asigura climatul de siguranță necesar”.

Potrivit Biroului de Presă al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea, în noaptea de sâmbătă spre duminică au fost înregistrate două infracțiuni de furt calificat și patru de tentativă la furt calificat din locuință, prejudiciul total fiind de aproximativ 1.700 de lei. Poliția Municipiului Focșani efectuează cercetări și alte activități specifice în vederea identificării autorilor. De asemenea, au fost suplimentate măsurile de siguranță și ordine publică, în toate zonele aflate în curs de dezvoltare imobiliară de la periferia municipiului Focșani.

„În noaptea de 6-7 octombrie ac., în zona rezidențială “Pomicola”, aflată în curs de dezvoltare, au fost înregistrate două infracțiuni de furt calificat și patru de tentativă la furt calificat din locuință, fiind sustrase sume de bani și bunuri în valoare totală de aproximativ 1.700 de lei. În prezent, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Focșani efectuează cercetări și alte activități specifice în vederea identificării autorilor, tragerii la răspundere penală a acestora și recuperării prejudiciului creat. La nivelul Poliției municipiului Focșani, imediat după comiterea faptelor, au fost dispuse măsuri suplimentare de acoperire a zonei cu patrule de poliție pe linie de siguranță și ordine publică,  atât în zona „Pomicola”, cât și în celelalte zone aflate în curs de dezvoltare imobiliară de la periferia municipiului Focșani.

Pe această cale, facem apel către cetățeni ca în momentul în care constată situații în care le-ar putea fi pusă în pericol integritatea fizică sau patrimonială, să apeleze prin S.N.U.A.U. 112 polițiștii, singurii competenți în a gestiona astfel de situații și să nu aibă inițiative proprii care pot avea consecințe nedorite”, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Vrancea.

Conform unor surse, oamenii din zonă ar fi constituit patrule de cartier, ei încercând în acest fel să prevină spargerile.

Polițiștii recomandă o serie de măsuri pentru protejarea locuinței

„Puteţi monta un sistem de: supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate desfăşurată în curtea casei; protecţie perimetrală ce avertizează asupra pătrunderii persoanelor străine în curtea dumneavoastră; iluminare cu senzori de mişcare. Mai mult decât util pentru liniştea familiei dumneavoastră poate fi: instituirea unui sistem de supraveghere a vecinătăţii; interzicerea accesului în locuinţă şi refuzul de a da informaţii despre dvs., bunurile pe care le deţineţi ori despre vecini, persoanelor străine ce pretind că reprezintă diverse instituţii, dar care nu se pot legitima; apelarea la o persoană de încredere care să vă ridice eventualele facturi sau înştiinţări lăsate în uşă ori în cutia poştală, pe perioada cât lipsiţi de la domiciliu; utilizarea sistemului de securitate antiefracție care trebuie sa devină un obicei firesc, precum închiderea uşii; prezenţa unui câine; evitarea depozitării în curtea casei, la vedere, a ambalajelor unor obiecte de valoare.

Şi lumea virtuală este parte din viaţa noastră. Nu vă transformaţi conturile de pe reţelele de socializare în surse de informaţii pentru infractori. Faceţi-le inaccesibile pentru persoane necunoscute şi manifestaţi o atenţie sporită la datele şi fotografiile pe care le postaţi. Evitaţi prieteniile cu persoane pe care nu le cunoaşteţi în realitate şi nu dezvăluiţi date despre dumneavoastră celor pe care îi cunoaşteţi doar în mediul online. Atunci când plecaţi pentru o perioadă mai lungă de acasă, nu faceţi acest lucru public pe internet.

Dacă locuiți la bloc…

Dacă locuiți la bloc: montaţi un interfon la intrarea în scară şi utilizaţi-l în mod corect pentru controlul accesului persoanelor în imobil; asiguraţi dotarea cu încuietori corespunzătoare a uşilor de la subsol, terase sau intrările suplimentare; asiguraţi-vă că dispozitivul de amortizare montat pe uşa de intrare asigură o închidere completă a acesteia; la intrările în holurile blocului şi pe paliere este nevoie de o bună iluminare;

instalaţi un sistem de iluminare automat cu detecţia mişcării şi un sistem de supraveghere video; montaţi un sistem de alarmă în locuinţa dumneavoastră;

conectaţi sistemul de alarmare la un dispecerat de monitorizare a acestora;

montaţi o încuietoare de înaltă siguranţă la uşa de acces în locuinţă; dacă locuiţi la parter sau la etajul 1, grilajele de la fereastră ţin hoţii la distanţă. Încuietoarea trebuie montată corect, în așa fel încât să fie imposibil accesul din exterior la șuruburile de prindere, iar cilindrul să fie complet introdus în corpul broaştei, pentru a evita ruperea lui”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?