Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Orchestra Ateneului Popular pleacă în turneu pentru a „lega orașele Unirii”

Aseară a debutat, la Sala Mare a Ateneului Popular „Mr. Gh. Pastia”, turneul naţional de concerte simfonice de muzică clasică românească „Orchestra UNIREA leagă oraşele Unirii”. În următoarele zile, muzicienii orchestrei Unirea și cei doi soliști ai turnelui, violonista Diana Jipa şi pianistul Ştefan Doniga, vor susține concerte în orașele unde s-a făcut Unirea de la 1918, Iaşi, Chişinău, Cernăuţi, Bucureşti, Alba Iulia. Astăzi, de la ora 19, va avea loc concertul de la Sala Ateneului Tătărași din Iași, joi, de la ora 18, va avea concertul în Sala Filarmonicii Naționale din Chișinău iar vineri, de la ora 18, va fi organizat concertul din Sala Filarmonicii de Stat din Cernăuți. Săptămâna viitoare, miercuri, 17 octombrie, de la ora 19, va avea loc concertul din Sala Auditorium de la București iar joi, de la aceeași oră, va fi ultimul concert, în Sala Casei de Cultură a Studenților din Albă Iulia. Invitatul special de la Cernăuți va fi compozitorul Eugen Doga.

Prezentarea proiectului, a pieselor din repertoriu, a avut loc, ieri, în cadrul unei conferințe la care au participat dirijorul Vincent Gruger, cei doi soliști, violonista Diana Jipa şi pianistul Ştefan Doniga, directorul Ateneului Popular, Valentin Gheorghiță și directorul Direcției pentru Cultură, Traian Negulescu. Aceștia au arătat că proiectul are rolul de a celebra Centenarul Marii Uniri printr-un itinerariu cultural în oraşele-simbol care şi-au legat numele de unirea tuturor provinciilor româneşti. Traiectoria desfăşurării turneului de concerte simfonice subliniază unitatea spaţiului românesc și leagă cele mai importante puncte ale evenimentelor istorice ce au dus la făurirea României Mari, respectiv Focşani, Iaşi, Chişinău, Cernăuţi, Bucureşti, Alba Iulia. Conceptul proiectului vizează de asemenea, componenta unităţii culturale a spaţiului naţional, prezentând publicului o colecţie de lucrări muzicale aparţinând celor mai importanţi compozitori români originari din principalele provincii istorice româneşti: Paul Constantinescu (Muntenia), Ciprian Porumbescu (Bucovina), Eugen Doga (Basarabia), Sigismund Toduţă (Transilvania).

Programul mai cuprinde şi două lucrări ale unor compozitori contemporani: Vlad-Răzvan Baciu şi Şerban Nichifor. Este un proiect depus în cadrul programului Centenar finanțat de Ministerul Culturii. La sfârșitul lunii iunie am fost anunțați că am câștigat acest proiect. Suntem la debutul lui, este vorba despre un turneu care va debuta la Focșani, după care va continua la Iași, Chișină, Cernăuți, București și la Alba Iulia. Vom merge practic în toate orașele unirii și vom duce duce un mesaj artistic care va vorbi despre ceea ce s-a întâmplat acum o sută de ani, a spus directorul Traian Negulescu, care a precizat că proiectul a fost inițiat la ideea directorului Ateneului, Valentin Gheorghiță, cel care a pus bazele orchestrei Unirea.

 

Un turneu care promovează Focșaniul și județul Vrancea

„Orchestra UNIREA leagă oraşele Unirii” este primul turneu internațional al orchestrei din cadrul Ateneului Popular „Mr. Gh. Pastia”. Înființată în 2009, prin proiectul Rinascimento Musici, orchestra continuă activitarea Filarmonicii de Stat care a funcționat la Focșani după 1948, până la desființarea abuzivă și preluarea la Galați. „E un câștig pentru orașul Focșani și pentru județul Vrancea pentru că este un proiect care va face vizibilă activitatea județului și va aduce un plus de imagine județului inclusiv în acest domeniu al muzicii clasice, un domeniu mai de nișă, dar iată că și prin muzica clasică ne putem exprima dorința de a fi împreună. Așa a fost gândit acest proiect, a spus directorul Ateneului Popular, Valentin Gheorghiță. Acesta a arătat că proiectul reface simbolic unirea provinciilor românești, prin programul ales, prin compozitori reprezentanți din toate provinciile României. Este pentru prima dată când Orchestra de Cameră Unirea pleacă într-un turneu internațional și sper să nu ne oprim aici iar, mai departe, orchestra să aibă o prezență cât mai activă pe scenele românești, și nu numai, a spus directorul Ateneului Popular, Valentin Gheorghiță.

 

Piese reprezentative pentru muzica din România Mare

Repertoriul ales pentru acest turneu este variat, cu piese reprezentative dar și accesibile publicului larg. Dirijorul Vincent Gruger a subliniat că va fi o gamă vastă de piese muzicale. Mă bucur că lucrăm împreună, că avem un turneu, avem și piese destul de reprezentative, a spus dirijorul Vincent Gruger. Violonista Diana Jipa a precizat că Balada lui Ciprian Porumbescu va fi interpretată în aranjamentul profesorului Florin Croitoru. „Îmi face o deosebită bucurie să mă întorc la Focșani, alături de Orchestra de Cameră Unirea cu care am mai colaborat pe vremea studenției, a spus Diana Jipa.

Pianistul Ștefan Doniga a precizat că va fi experiență artistică atât pentru muzicieni dar și pentru spectatori, fiind un evantai muzical, cu piese accesibile, nu creații care să se adreseze doar profesioniștilor. Sunt lucrări care adună spațiul României Mari, al României de la 1918 iar orchestra Unirea leagă orașele care au hotărât acum un secol Unirea, un simbol absolul minunat. E un adevărat evantai muzical, sunt suite, piese scurte, lucrări inspirate din folclor. Este o parabolă istorică pentru că repertoriul acoperă aproape 150 de ani, de la Ciprian Porumbescu la Vlad-Răzvan Baciu. Sunt onorat să fac parte din această experiență artistică despre care știu că va fi una îmbucurătoare nu numai pentru muzicieni dar și pentru public. Sunt lucrări accesibile. Este un repertoriu variat, nu sunt creații care să se adreseze profesioniștilor, a spus Ștefan Doniga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?