Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

VIDEO și GALERIE FOTO: Premierul Viorica Dăncilă a venit la Focșani pentru Festivalul Bachus, apoi a vizitat ferma Vincon de la Cîrligele

Prim ministrul Viorica Dăncilă a participat, sâmbătă, la Festivalul Internațional al Viei și Vinului Bachus 2018. Însoțită de președintele Consiliului Județean Vrancea și al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Marian Oprișan, premierul a vizitat standurile producătorilor de vin și a discutat cu aceștia despre problemele din viticultură. Ulterior, premierul a vizitat standurile meșterilor populari și a discutat cu aceștia despre păstrarea tradițiilor românești și promovarea produselor tradiționale. La eveniment au participat primari ai localităților vrâncene, dar și senatorul PSD de Vrancea, Cristian Dumitrescu, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, deputatul PSD de Vrancea, Nicușor Halici, președinte al Comisiei juridice din Camera Deputaților, deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, deputații PSD de Vrancea Rodica Boboc și Dragoș Bărlădeanu.

Prim ministrul a fost primit cu pâine și sare la standul Direcției Agricole, unde a văzut diversitatea produselor tradiționale vrâncene, precum pâinea lui Pitiș sau cea de la Cîmpuri, preparatele tradiționale din carne sau țuica de la Dumitrești. Au urmat standurile producătorilor de vin prezenți în Piața Unirii, de la Odovitis, Carpatvin, Vinexport Trade Mark, Senator Wine, Cramele 1938. Prim ministrul a gustat din Șarba de Vrancea și a ascultat doleanțele podgorenilor. Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a arătat că datorită modernizării cramelor din județ, promovării și întâlnirilor realizate prin Festivalul Bachus, producătorii de vinuri vrânceni au exporturi chiar și în China. Însă, a subliniat Marian Oprișan, este nevoie de un fond special destinat promovării vinurilor românești în țările Uniunii Europene. Este nevoie de un fond de 60-80 milioane de dolari pentru promovarea vinurilor românești în așa fel încât vinurile să ajungă pe rafturile magazinelor din toate țările europene, a spus Marian Oprișan.

Această idee a fost susținută de prim ministrul Viorica Dăncilă, care a subliniat că „multe dintre vinurile românești sunt necunoscute, nu numai în Uniunea Europeană dar și în țările terțe și numai printr-o promovare le putem face cunoscute”. „Sunt convinsă că cine gustă dintr-un vin românesc va dori să îl guste din nou iar aceasta impune o promovare agresivă”, a spus premierul.

Producătorii de vin au arătat că anul acesta a fost unul bun dar i-au spus prim ministrului că trebuie rezolvată problema importurilor ieftine de vinuri din țările europene. Vinurile ieftine, de calitate îndoielnică, au invadat piața românească și fac o concurență neloială vinurilor din țara noastră. Importate din țări unde cheltuielile de producție sunt mult mai mici decât în România, aceste importuri îi duc în faliment pe cultivatorii de struguri și producătorii de vin. De aceea, una dintre soluțiile care au fost propuse de mulți viticultori este impunerea unui preț minim pentru comercializarea vinurilor, pe o perioadă limitată, care să ajute la supraviețuirea sectorului vitivinicol din țara noastră. Vrancea, din cel mai mare producător de vinuri din România, a devenit și un importator. Dacă ar exista posibilități de a reduce importurile ar fi foarte bine. Există reglementări în alte țări europene, în Ungaria și Slovenia. Prețurile din UE sunt mai mici și e dificil să facem concurență cu acele state, cum ar fi Spania, unde costurile sunt de cinci ori mai mici decât în România. E adevărat că și noi trebuie să facem produse mai bune și să fim mai performanți, a spus Gabriel Copaci, de la Cramele 1938.

Felicitări pentru ceea ce ați făcut la Bruxelles

Focșănenii din Piața Unirii au felicitat-o pe prim ministrul Viorica Dăncilă pentru atitudinea și mesajul transmis la Bruxelles. Chiar și meșterii populari au arătat că era nevoie de o asemenea atitudine în fața celor care încă mai cred că românii sunt cetățeni de rangul al doilea. Felicitări pentru ceea ce ați făcut la Bruxelles. Ați avut un mesaj scurt și concis, a spus unul dintre meșterii populari. Acesta a subliniat că manifestări precum Festivalul Bachus, unde are loc Târgul Național al Meșterilor Populari, sunt importante pentru păstrarea tradițiilor românești. Această parte a Festivalului Bachus este foarte important pentru că arată că ăștia suntem noi, acesta este portul nostru iar oamenii care trec pe la stand, chiar dacă nu au bani să cumpere, rămân cu această amintire. E foarte bine că sunt asemenea târguri, a spus bărbatul.

La rândul său, prim ministrul a arătat că România are drepturi ca stat membru al Uniunii Europene iar cetățenii săi trebuie tratați în mod egal. Trebuie să avem demnitate și să cerem dreptul nostru de a fi tratați în mod egal, avem obligații față de UE dar în același timp avem și dreptul nostru ca și stat membru, a spus premierul Dăncilă.

Premierul l-a felicitat pe președintele Marian Oprișan pentru organizarea Festivalului Bachus. Am venit la Focșani pentru acest festival care reunește producători din mai multe zone ale țării dar în principal din județul Vrancea. Este a 26-a ediție și vreau să felicit autoritățile locale, să îl felicit pe domnul președinte Marian Oprișan pentru faptul că au organizat acest festival și concursul de vinuri. Este foarte important pentru noi să păstrăm tradiția, să ne păstrăm obiceiurile, să ne păstrăm portul popular pentru că, așa cum am menționat, aceasta este diversitatea din marea unitate europeană. M-a impresionat sufletul pe care îl pun românii în tot ceea ce fac, faptul că pun foarte mult accent pe păstrarea tradițiilor și obiceiurilor de-a lungul timpului. Pentru faptul că vor să dea acest exemplu și generațiilor viitoare, să ducă mai departe ceea ce ei fac cu atât de mult suflet. M-a impresionat deschiderea și modul în care ne-au primit, cred că aceste lucruri sunt foarte importante pentru toți românii, a spus prim ministrul Viorica Dăncilă.

Meșteșugul Vinului de la Vincon

După vizita din Piața Unirii, premierul a mers la ferma Vincon de la Cîrligele, probabil cea mai bună podgorie de vinuri roșii din județ. Aici a avut loc un spectacol dedicat Meșteșugului Vinului pregătit de artiștii Ansamblului Folcloric Țara Vrancei condus de Maria Murgoci. A urmat o prezentare a modului în care sunt preparate vinurile de la Vincon, de la primirea strugurilor, transformarea în must, filtrare, păstrarea în cisternele de inox, budanele vechi de 40-60 de ani sau baricurile mici de 225 litri. Proprietarul companiei Vincon, Luchi Georgescu, a fost alături de premier și i-a explicat problemele din sectorul vitivinicol românesc, diferențele față de celelalte state europene, precum Franța. La finalul vizitei a avut loc o degustare a celor mai bune vinuri din portofoliul Vincon, vinuri medaliate cu aur la cele mai importante concursuri internaționale.

După vizita premierului, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a precizat pe pagina sa oficială de Facebook: „Am fost onorat să o însoțesc pe doamna Prim-ministru Viorica Dăncilă în vizita domniei sale la standurile producătorilor de la Festivalul Internațional al Viei și Vinului “Bachus” 2018. Prezența șefului Executivului la Focșani reprezintă încă o dovadă a faptului că în Vrancea organizăm cel mai mare și mai important eveniment de profil din România.”

 

VIDEO George MARDARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?