Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Primăriile încep să caute terenurile cu ambrozie; AMENZI pentru proprietarii care nu iau măsuri pentru eliminarea buruienii

Primăriile vrâncene trebuie să înceapă acțiunile de verificare și identificare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozie. Obligațiile autorităților locale sunt prevăzute în Hotărârea de guvern 707 din 2018 referitoare la Normele de aplicare a legii privind combaterea buruienii ambrozia. Prima etapă este de identificare a terenurilor cu această buruiană după care urmează informarea proprietarilor sau administratorilor terenurilor, care trebuie să ia măsuri de prevenire, combatere și distrugere a acestei buruieni.

La nivelul Direcției Agricole Vrancea au fost deja desemnate două persoane care vor sprijini autoritățile locale pentru îndeplinirea autorităților locale. Cei doi specialiști vor avea ca responsabilități identificarea buruienii, consilierea solicitanților în vederea combaterii și distrugerii eficiente a acestei plante. „În vederea informării publicului larg asupra necesității combaterii buruienii ambrozia, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului și Ministerul Sănătății au pe site-urile proprii o pagină specială de prezentare a buruienii ambrozia, cu imagini și informații referitoare la aspectil plantei, modul de combatere, afecțiunile cauzate precum și recomandări de specialitate, precizează directorul Direcției Agricole, Ticu Costandache.

Legea de combatere a ambroziei prevede amenzi consistente pentru proprietarii terenurilor care nu iau măsuri pentru eliminarea buruienii. Astfel, la nivelul Instituției Prefectului se constituie o Comisie mixtă care, prin ordin al prefectului, efectuează două controale pe teren. Primul control îl efectuează în perioada 1 – 15 iulie a fiecărui an, iar proprietarii care nu au aplicat măsuri de combatere sunt sancționați cu „Avertisment”.

Al doilea control este efectuat în perioada 16 – 31 iulie a fiecărui an și vizează

proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții care nu au aplicat lucrările de combatere a buruienii nici după ce au primit sancțiunea de avertisment. În acest caz, persoanele fizice se sancționează cu amendă de la 750 lei la 5.000 lei iar persoanele juridice cu amenzi de la 5.000 lei la 20.000 lei. Mai multe informații pot fi obținute de pe pagina de internet http://www.madr.ro/docs/minister/Ambrozia-prezentare-combatere_.pdf

Conform prezentării din nota de fundamentare a HG 707/2018, cea mai nocivă și mai răspândită specie de Ambrozie este cea cunoscută sub denumirea științifică Ambrosia artemisiifolia, denumită popular Floarea pustei sau Iarba de pârloagă. În România, această buruiană este întâlnită aproape pe întreg teritoriul țării, în special pe terenurile nelucrate, de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații, bazinelor piscicole, apropierea pădurilor, zone industriale. Planta este nocivă prin efectul și cantitatea de polen pe care o răspândește în atmosferă cu ajutorul vântului, afectând sănătatea omului. Cercetările efectuate în mai multe state europene arată că polenul eliberat de buruiana Ambrosia artemisiifolia este unul din factorii principali ai rinitei alergice și reprezintă cauza manifestărilor severe ale astmului bronșic întâlnit la sfârșitul verii la un număr tot mai mare de persoane. Această specie de buruieni se poate combate prin lucrări mecanice (arat, discuit) atunci când se află răspândită pe terenurile agricole, cosit manual sau mecanic pe celelalte terenuri nelucrate sau aflate în paragină. În situația când planta este răspândită sub forma unor focare izolate se poate distruge prin utilizarea unor unelte adecvate sau prin smulgere, utilizându-se mănuși de protecție pentru evitarea iritațiilor. Utilizarea erbicidelor este posibilă numai cu recomandarea specialiștilor de la direcțiile pentru agricultură județene în ceea ce provește tipul de erbicid, doza necesară și momentul aplicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?