Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Primăria le recomandă focșănenilor SĂ TAIE PORCII, fără posibilitatea repopulării

Primăria Focșani recomandă locuitorilor municipiului care cresc porci în gospodării să sacrifice animalele sub control veterinar sau să le ducă la abatoare. Conducerea Primăriei arată că recomandarea vine din partea Centrului local de combatere a bolilor Vrancea, care a aprobat  planul de măsuri stabilite pentru zona de supraveghere a Pestei Porcine Africane. În urma apariției unui focar de Pestă Porcină Africană în județul Buzău și deoarece Focșaniul se află în raza de 10 kilometri a unei exploatații comerciale de suine, una dintre măsurile recomandate de către autorități este sacrificarea animalelor din gospodăriile populației, fără posibilitatea repopulării exploatației.

Această decizie se bazează pe experiența de la cazurile anterioare, unde principala cauză a apariției virusului a fost omul. În aceste condiții se încearcă eliminarea tuturor posibilelor cauze ale PPA în exploatațiile comerciale de porci. În ședințele CLCB s-a mai decis suspendarea pe o perioadă nedeterminată a activității din târgurile de animale vii, orice aglomerare de animale, expoziții, circuri, bâlciuri și comercializarea furajelor, dar și continuarea respectării cerințelor minime de biosecuritate în gospodăriile populației.

Pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice şi sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase. Veterinarii au stabilit mai multe recomandări pentru crescătorii de animale.

Pentru a vă proteja porcii de această boală, respectaţi următoarele sfaturi:

-nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;

-creşteţi porcii doar în spaţii îngradite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;

-nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;

-nu scoateţi scroafele/vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;

-nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică

împuternicit;

-nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

 

Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană?

Nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite şi altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:

-moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt;

-temperatură foarte ridicată (40,5 – 42 ◦C) şi stare febrilă;

-roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului;

-lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers;

-vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.

 

Ce fac în cazul în care suspectez că un porc este bolnav de pestă porcină africană?

-anunţaţi imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, ori medicul veterinar oficial, ori Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor la numărul de telefon 0237215561 sau 0237206779.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?