Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Două femei din Malaezia condamnate pentru homosexualitate, pedepsite prin lovituri de băţ

Două malaeziene care au recunoscut că au întreţinut relaţii sexuale una cu alta, contrare legilor Islamului, au fost pedepsite luni prin aplicarea de lovituri de băţ în urma unei sentinţe pronunţată de un tribunal islamic, relatează AFP. Executarea acestei pedepse a antrenat un val de critici din partea organizaţiilor pentru drepturile omului care denunţă o deteriorare a situaţiei comunităţii LGBT din Malaezia.

Îmbrăcate în alb, cu capetele acoperite cu voal islamic, cele două femei aşezate pe scaun au primit câte şase lovituri de băţ. Una dintre acestea a izbucnit în lacrimi, notează AFP. Cazul vine în contextul în care Sharia (legea islamică) interzice relaţiile sexuale dintre femei. Potrivit activiştilor, aceasta este prima dată când femeile din Malaezia sunt pedepsite cu lovituri de băţ pentru încălcarea legilor Islamului care reprimă relaţiile homosexuale. Sistemul judiciar din Malaezia este dual, instanţele islamice fiind împuternicite să trateze probleme religioase şi de familie, precum şi cazuri de adulter.

Cele două femei, în vârstă de 22 şi, respectiv, 32 de ani, au fost reţinute în luna aprilie după ce au fost descoperite într-o maşină dintr-o piaţă publică din statul foarte conservator Terengganu, din nordul ţării. Ambele au pledat vinovate pentru încălcarea legii islamice şi au fost condamnate la şase lovituri de băţ şi la plata unei amenzi în valoare de 3.300 de ringgit (690 de euro).Cele două femei au fost condamnate la Înalta curte Sharia din Kuala Terengganu, capitala statului, a indicat un reprezentant al tribunalului. Aplicarea pedepsei, programată iniţial la 28 august, a fost amânată pentru ziua de luni din motive tehnice, relatează agenţia DPA. Un judecător a citit sentinţa, apoi pedeapsa a fost aplicată cu beţe subţiri într-o sală de judecată în care erau prezente circa 150 de persoane, notează DPA şi AFP. Cea mai tânără dintre femei a izbucnit în lacrimi, însă a doua nu a avut nicio reacţie.

Asociaţia malaeziană Women’s Aid Organisation s-a arătat „scandalizată şi oripilată de această încălcare gravă a drepturilor omului”. ”Relaţiile sexuale consimţite între două persoane adulte nu ar trebui să fie considerat o infracţiune şi, în mod cert nu ar trebui să fie pedepsite prin flagelare”, a notat asociaţia. Un responsabil din cadrul tribunalului, Wan Abdul Malik Wan Sidek, a apărat pedeapsa afirmând că aceasta nu este la fel de dură ca bătăile ordonate de alte instanţe civile din Malaezia pentru alte infracţiuni.

Conform legii islamice, în Malaezia bătăile sunt aplicate condamnaţilor complet îmbrăcaţi, iar scopul lor este mai degrabă acela de umilire decât de provocare a unei suferinţe fizice, precizează AFP. Venirea la putere după alegerile din luna mai a unei coaliţii reformiste a generat speranţe pentru o evoluţie pozitivă pentru comunitatea LGBT din Malaezia care s-a confruntat cu o presiune din ce în ce mai mare în ultimii ani. Însă, ONG-urile susţin contrariul. Potrivit acestora, climatul din acest stat s-a deteriorat pentru persoanele homosexuale. Aproximativ 60% dintre cei 32 de milioane de locuitori din Malaezia sunt musulmani.

Thilaga Sulathireh, din cadrul grupului „Dreptate pentru surori”, care a asistat la aplicarea pedepsei, a declarat că sentinţa contribuie la sentimentul de impunitate în cazul persoanelor responsabile de acte homofobe. ”Există o disparitate şi un decalaj între femeile musulmane şi cele non-musulmane”, a declarat Thilaga prin telefon pentru DPA. ”Suntem foarte îngrijoraţi de modul în care o mare parte din pedeapsă se execută în numele religiei. Tortura este tortură. Ce s-a întâmplat astăzi a fost cu siguranţă destul de şocant. Este într-adevăr un semn al faptul că drepturile omului regresează în Malaezia, nu doar pentru persoanele LGBT, ci pentru toţi oamenii”, a menţionat Thilaga Sulathireh.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?