Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Un regizor australian, condamnat la 6 ani de închisoare în Cambodgia pentru spionaj

Un tribunal din Cambodgia a dispus, vineri, condamnarea la şase ani de închisoare a unui regizor din Australia pe care l-a găsit vinovat de spionaj după ce a pilotat o dronă deasupra mulţimii adunate la un miting politic organizat de un partid de opoziţie, relatează Reuters. James Ricketson, în vârstă de 69 de ani, a fost arestat în luna iunie anul trecut după ce a fost fotografiat în timp ce pilota o dronă care survola un miting politic organizat, înaintea alegerilor locale, de Partidul Salvării Naţionale din Cambodgia (CNRP), un partid de opoziţie, în prezent dizolvat.

Ricketson a fost acuzat de spionaj, deşi nu este clar pentru cine ar fi spionat, menţionează Reuters. Familia regizorului a catalogat sentinţa drept o ”tragedie absolută”. ”Tribunalul Municipal din Phnom Penh a decis să îl condamne pe James Ricketson la şase ani de închisoare pentru spionaj şi colectarea de informaţii care aduc atingere ţării, între decembrie 2010 şi iunie 2017″, a anunţat judecătorul Seng Leang. Ricketson, care a stat după gratii mai mult de un după ce cererea de eliberare pe cauţiune i-a fost respinsă, s-a prezentat la proces purtând o uniformă de închisoare de culoare roz şi ţinând în mână o copie a cărţii ”The Faithful Spy” de Alex Berenson.

După pronunţarea verdictului, Ricketson şi-a exprimat dezamăgirea. ”Pentru ce ţară spionam? a întrebat el. ”James are aproape 70 de ani şi nu este într-o stare bună de sănătate; familia noastră este foarte înspăimântată cu privire la ceea ce i se va întâmpla acolo dacă lucrurile se îndreaptă în direcţia cea mai rea”, se arată într-un comunicat emis după pronunţarea verdictului de apropiaţii lui Ricketson cu referire la închisoarea Prey Sar din Phnom Penh unde se află regizorul. ”James nu e un spion. James iubeşte Cambodgia şi poporul cambodgian. El este un regizor şi un filantrop”, a adăugat familia sa.

În timpul audierilor care au început săptămâna trecută acuzarea a susţinut că activitatea lui Ricketson a afectat reputaţia Cambodgiei pe scena internaţională. Ricketson a obişnuit să viziteze Cambodgia timp de peste 20 de ani şi a produs mai multe documentare despre acest stat şi poporul său. Fiul lui Ricketson, Jesse  Ricketson, a declarat că decizia curţii este o ”tragedie absolută”. ”Este foarte dificil de imaginat ce îi va rezerva viitorul tatălui meu. Sunt absolut înspăimântat pentru el”, a adăugat el.

Biroul ministrului Afacerilor Externe al Australiei nu a oferit un răspuns imediat după ce a fost contactat în această privinţă de reporterii Reuters. În luna iulie, cineastul australian şi-a cerut iertare în mod public pentru comentariile sale lipsite de respect la adresa prim-ministrului din Cambodgia, Hun Sen, înainte de proces. Într-o scrisoare adresată lui Hun Sen, ce a fost publicată în integralitatea sa de cotidianul Khmer Times, miercuri, James Ricketson a prezentat „cele mai sincere scuze” pentru declaraţiile sale făcute pentru presa locală, despre care a spus că erau „perturbatoare şi prost informate”. James Ricketson mai spune în acel text că a înţeles în cele din urmă stabilitatea adusă Cambodgiei de guvernul condus de Hun Sen.

Arestarea cineastului James Ricketson s-a produs în contextul reprimării libertăţii de exprimare din Cambodgia de către guvernul lui Hun Sen, care conduce această ţară de 33 de ani.

Continuarea pe https://bit.ly/2Pq8jmZ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?