Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Vrancea are aproape 80 de mii de pensionari. Ce prevede NOUA LEGE a pensiilor

Reglementările aduse de proiectul noii legi a pensiilor au fost prezentate ieri de directorul Casei Județene de Pensii Vrancea, ec. Adrian Juravle, în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social, de la Prefectură.

Proiectul de lege urmărește eliminarea inechităților din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat același număr de ani, în aceeași profesie și au cotizat egal, să aibă pensii diferite. De asemenea, se elimină inechitățile din sistem dintre femei și bărbați care au lucrat același număr de ani, în aceleași condiții și care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Printre noutățile aduse de acest proiect de lege se numără introducerea masterului și a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultății, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creșterea copilului, șomajului indemnizat, deportării, prizonieratului și detenției politice, prevăzute de legislația în vigoare.

„Potrivit noilor reglementări se numește pensionar persoana care a realizat cel puțin stagiul minim de cotizare timp de 15 ani și nevăzătorii care au realizat cel puțin o treime din stagiul minim de cotizare. O altă modificare constă în redefinirea stagiului minim de cotizare. De asemenea, se modifică prioada minimă de stagiu recunoscută pentru a beneficia de pensii de limită de vârstă și pensii de invaliditate și care nu cuprinde perioade asimilate.

Vor fi reglementate și condițiile referitoare la contractul de asigurare socială. Noul proiect prevede și: modificarea venitului minim care constituie baza de calcul în CAS, în cazul contractelor de asigurare; introducerea unor noi perioade asimilate stagiului de cotizare și anume: masteratul, doctoratul. Acestea sunt recunoscute în situația în care au fost desfășurate pe durata studiilor normale, ori a unui ciclu de studii unversitare. Va fi introdus dreptul femeilor de a opta în privința vârstei de pensionare pentru limita de vârstă și recunoașterea ca specie a pensiei pentru limită de vârstă a cotei pensiei anticipate. De asemenea, o persoană care are 60 de ani și are o vechime de 43 de ani, se va putea pensiona la limita de vârstă la 60 de ani, potrivit noului proiect al legii pensiilor. Noile reglementări prevăd introducerea unor condiții mai avantajoase pentru persoanele cu handicap, eliminarea condițiilor referitoare la handicap preexistent calității de asigurat. O altă reglementare prevede o formă mai avantajoasă de pensionare pentru femei. Reducerea vârstei de pensionare cu șase ani, la femei, cu o condiție: femeile care au cel puțin trei copii născuți și crescuți până la 16 ani, dacă au realizat stagiul minim de cotizare.

De asemenea, în ceea ce privește pensia de invaliditate se introduce condiția stagiului minim de cotizare, aceasta nu înseamnă că persoanele care au un stagiu mai mic, nu vor mai primi pensie, sau nu vor mai fi încadrate în grad de invaliditate, aceste situații vor fi reglementate prin legea privind indemnizațiile sociale pentru ivaliditate. Introducerea ajutorului lunar pentru soțul supraviețuitor se acordă persoanelor beneficiare de pensii de urmaș în următoarele condiții: au realizat stagiul complet de cotizare, au împlinit vârsta standard de pensionare prevăzută, nu s-a recăsătorit, durata căsătoriei a fost de cel puțin 10 ani și nu a optat pentru pensie de urmaș. Ajutorul lunar în aceste cazuri este în cuantum de 25% din pensia soțului decedat.

Cea mai importantă noutate este noua formulă de calcul a pensiei, care este stabilită după cum urmează: se adună toate punctajele anuale și se înmulțesc cu o valoare unică de referință, care, conform legii, va fi de 65 de lei. De asemenea, se va introduce un cuantum minim al pensiei, care trebuie privit ca un prag minim sub care pensia rezultată din aplicarea formulei de calcul, nu poate coborî. Pentru cei care nu pot face dovada că au muncit în acord global, din cauza faptului că angajatorii s-au desființat, arhivele nu mai sunt, etc, se va acorda un procent de 10% din oficiu, cu posibilitatea majorării, dacă pensionarul aduce acte doveditoare din care să rezulte un procent mai mare”, a precizat directorul Casei Județene de Pensii Vrancea, ec. Adrian Juravle, în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social.

 

Noua lege se va aplica etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare. Valoarea punctului de pensie se actualizează conform Programului de Guvernare, și anume: 1.265 de lei în 2019; 1.775 de lei în 2020; 1.875 de lei în 2021, adică suma aferentă VPR nou introdus de 75 de lei, la care se adaugă majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global și altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții; din anul 2022 Valoarea Punctului de Referință se va indexa, anual, cu inflația.

Persoanele interesate care vor să formuleze observaţii sau propuneri de modificare/ completare a noului proiect de lege a pensiilor, pot să le depună atât la sediul Casei Judeţene de Pensii Vrancea, cât și să le transmită pe adresa de e-mail cjpvn@cnpp.ro până la data de 30 august 2018. Propunerile vor fi centralizate si transmise la nivel naţional către Casa Naţională de Pensii Publice.

La 1 august 2018, la nivelul Casei Judeţene de Pensii Vrancea, există un număr total de 79431 dosare de pensii aflate în plată, pe următoarele categorii:

  1. Pensii CAP – 9073
  2. Pensii de stat – 70358, după cum urmează: Pensii pentru limită de vârstă: 52.156; Pensii anticipată şi anticipată parţială: 1.473; Pensie de invaliditate: 7.905; Pensii de urmaş: 8.824. Alte tipuri de indemnizaţii acordate în baza legilor speciale: 4.744

Indemnizaţii de veteran şi urmaş de veteran: 1.760.

Proiectul legii AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?