Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Proiect pentru contractele de vânzare a strugurilor de vin

Ministerul Agriculturii a publicat un proiect de ordin, prin care recunoaște Acordul interprofesional pentru struguri de vin, vin și produse de vin, recolta anului de comercializare 2018/2019. Ca în fiecare an, Acordul asigură modelul contractului de bază privind producerea, cumpărarea, livrarea şi plata strugurilor de vin. Acordul este valabil pentru campania vitivinicolă din anul de comercializare 1 august 2018 – 31 iulie 2019, clauzele generale putând fi modificate prin negocieri între membrii semnatari.

Contractele de producere, cumpărare, livrare şi plată a strugurilor de vin destinaţi

procesării din recolta anului de comercializare 2018/2019, încheiate între producătorii de struguri de vin şi societăţile comerciale producătoare de vin vor respecta condiţiile stabilite în Acordul interprofesional pentru struguri de vin, vin şi produse pe bază de vin, se arată în proiectul de ordin. Controlul aplicării acestui ordin va fi realizată prin consilierii cu atribuţie în inspecţia de stat și control din teritoriu precum şi de Organizaţia Națională Interprofesională Vitivinicolă.

Din Vrancea, pe lista structurilor semnatare ale acordului sunt Asociaţia Interprofesională Vitivinicolă Vrancea-Pietroasa (AIVV Vrancea-Pietroasa) și Asociaţia Vitivinicolă Panciu (AV Panciu).

Conform proiectului, struguri pentru vin înseamnă toate cantităţile de struguri pentru vin din soiuri nobile destinate obţinerii vinului cu D.O.C., vinului cu I.G. sau vinului varietal. Producătorii/furnizorii şi procesatorii/beneficiarii, persoane fizice sau juridice, care predau şi comercializează struguri din soiuri nobile pentru vin sunt obligaţi să permită accesul reprezentanţilor procesatorilor/beneficiarilor pentru monitorizarea culturii viţei de vie şi se obligă să execute lucrările tehnologice la termenele stabilite…  Recoltarea strugurilor de vin din soiuri nobile se execută de producători, în funcţie de soi, după acumularea conţinutului de zahăr, potrivit zonei viticole din care fac parte şi în conformitate cu prevederile Legii nr. 164/2015 a viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole…Începerea recoltării se notifică beneficiarilor cu 5 zile înainte de începere, se arată în proiectul Acordului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?