Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Deputatul Tîlvăr: multe școli nu au autorizații, iar reparațiile nu s-au finalizat

Cu prilejul Zilei Internaţionale a Tineretului, deputatul PSD de Vrancea Angel Tîlvăr cere intensificarea eforturilor pentru pregătirea şcolilor, în perspectiva începerii noului an școlar. Deputatul susține că realitatea învăţământului românesc nu arată promiţător în privinţa siguranţei spaţiilor şcolare. Iar autoritățile descoperă, la fiecare început de septembrie, că şcolile nu au autorizaţii, că reparaţiile nu sunt terminate, că tinerii intră în clase improvizate sau improprii studiului. De aceea, pentru a nu se mai ajunge în această situaţie, trebuie să acţionăm din timp. În calitate de deputat, sunt interesat de soarta tuturor elevilor, dar în calitate de ales al cetăţenilor din judeţul Vrancea, mă preocupă îndeosebi situaţia şcolilor vrâncene, care nu se prezintă diferit de anii anteriori, spune Angel Tîlvăr.

Potrivit acestuia, un raport al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea, prezentat recent, arată că, în acest moment, din totalul de 488 unități de învățământ din Vrancea, dețin autorizație sanitară doar 221. Restul de 267 unități nu au autorizație. 7 unități funcționează în alte spații (parter de bloc, baze sportive, cămin cultural, case particulare), 2 unități funcționează în internate școlare, 100 unități școlare au grupuri sanitare în exterior, 32 unități școlare se află în proces de reabilitare, 6 unități nu dispun de apă potabilă, 32 unităţi nu au documentația necesară autorizării, 11 unități sunt fără utilități şi lista problemelor continuă.

Din totalul de 488 de unități de învățământ, dețin autorizație de securitate în caz de incendiu numai 89. Aşadar, sunt multe de remediat din punctul de vedere al investiţiilor în reparaţii şi al siguranţei elevilor. De ziua tineretului, cer intensificarea eforturilor în pregătirea şcolilor pentru începerea noului an școlar. Le solicit tuturor factorilor implicați în sistemul de învățământ ca în această perioadă de vacanţă şcolară să facă tot posibilul pentru a remedia situațiile care pot perturba buna desfăşurare a procesului de învăţământ. Nu este timp de pierdut. Tinerii educați se află în centrul societăților sănătoase, productive și prospere. Dacă acesta este viitorul pe care îl dorim mâine, trebuie să investim astăzi, asigurându-le condiţii de studiu, pentru ca ei să construiască şi să consolideze viitorul, precizează parlamentarul.

Într-o declarație de presă, deputatul arată că duminică, 12 august, este celebrată  Ziua Internațională a Tineretului. Tema propusă de Națiunile Unite pentru Ziua Internațională a Tineretului de anul acesta este „Spații în siguranță pentru tineret”. Fie că este vorba despre spaţiile de învăţare sau despre spațiile publice, spaţiul tradiţional sau cel virtual, pentru studiu sau pentru petrecerea timpului liber și relaxare, trebuie asigurate condiții tinerilor pentru a fi în siguranţă. „Conform ultimelor statistici, în România, în acest moment, există peste 6.170 de unităţi şcolare, dintre care aproximativ 3.100 se află în mediul rural. Se observă o scădere a numărului de unităţi de învăţământ, de la an la an: dacă în 2013 România avea 6500 şcoli, pentru anul şcolar 2018-2019 vor fi aproximativ 6150, numărul elevilor aflându-se în scădere considerabilă. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, populaţia şcolară din sistemul național de educație a fost în anul de învăţământ 2017-2018 de 3.578.600 elevi şi studenți, în scădere cu 18.700 faţă de anul 2016-2017”, se arată în declarația de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?