Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Surprize, surprize! Asociațiile de proprietari pot fi CONTROLATE de inspectorii Primăriei

Noua lege a asociațiilor de proprietari aduce reglementări și atribuții mai multe pentru președinții și comitetele executive ale asociațiilor, instituie controlul financiar care poate fi realizat de inspectorii primăriilor, reglementează modul în care se poate face reabilitarea fațadelor la blocuri. Noua lege 196 a Asociaţiilor de proprietari a apărut deja în Monitorul Oficial și modifică mai multe aspecte, precum înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, administrarea, întreţinerea şi folosirea imobilelor sau grupurilor de imobile din condominii. Actul normativ se aplică proprietarilor, chiriaşilor, asociaţiilor de proprietari şi asociaţiilor de chiriaşi din condominii.

Una dintre noutățile introduse se referă la obligația ca fiecare asociație să aibă un cont bancar prin care să efectueze operațiunile de plăți curente și încasări. Ori, această obligație înseamnă cheltuieli suplimentare pentru fiecare plată sau încasare care se face de la un membru pentru facturi. Noi am deschis un cont la o bancă după ce am analizat piața și am văzut care sunt comisioanele practicate. Chiar și așa sunt costuri destul de mari pe care nu știu dacă o asociație mică la poate suporta. De exemplu, pentru fiecare sumă încasată sau plată pe care o facem plătim un comision de cinci lei, indiferent de sumă”, ne-a spus un administrator.

Conform legii, a doua zi după realizarea încasărilor la asociației, administratorii trebuie să pună în contul bancar toate sumele sau valorile primite în numele sau în contul asociaţiei. Contul menţionat la alin. (2) poate fi utilizat şi pentru plata cotelor lunare de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de către proprietari…În cazul în care administratorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile, sau le îndeplineşte în mod defectuos, cauzând prejudicii asociaţiei de proprietari, asociaţia de proprietari, în baza hotărârii adunării generale, poate retrage din garanţia administratorului o sumă de bani pentru acoperirea prejudiciilor create, sau poate hotărî diminuarea venitului în funcţie de gravitatea faptei, în condiţiile prevăzute în contractul de administrare, precum şi de a acţiona în instanţă pentru recuperarea prejudiciilor provocate…Prin excepţie de la prevederile alin. (2), cu acordul adunării generale a asociaţiei de proprietari, exclusiv în vederea efectuării operaţiuniilor de plăţi pentru cheltuieli neprevăzute, administratorul poate păstra în casierie numerar, în limita unui plafon lunar de 1.000 lei, prevede legea Asociațiilor de Proprietari.

Noi atribuții pentru conducerea asociațiilor de proprietari

Administratorii asociațiilor de proprietari ne-au spus că legea are atât prevederi bune, în avantajul asociațiilor, dar și modificări care înseamnă cheltuieli mai mari pentru asociații. Administratorul Ilie Vînă lucrează cu 30 de asociații de proprietari din municipiu și ne-a spus că noua lege impune mai multe atribuții pentru conducerea asociațiilor, respectiv președinte și comitetul executiv. Această responsabilizare ar putea avea un efect advers, deoarece este greu de crezut că actualii președinți vor dori să se implice atât de mult în activitatea asociațiilor. Iar dacă vor fi plătiți, aceasta ar putea însemna costuri mai mari pentru membrii asociației. Una dintre prevederile bune ale legii este implicarea mai mare a primăriei care poate efectua acțiuni de îndrumare și de control la asociații. Până acum de câte ori se solicta Primăriei un control financiar se spunea că nu au atribuții, că nu există personal angajat. Acum, dacă există această obligație legală, situația se va schimba. De asemenea, se spune clar că administratorul poate fi și persoană fizică autorizată iar în cazul societăților care prestează aceste servicii, ele trebuie să aibă atestat pentru toți angajații, ne-a spus administratorul Ilie Vînă.

Legea impune ca la Primărie să fie organizat un compartiment specializat în sprijinirea, îndrumarea şi controlul asociaţiilor de proprietari. Inspectorii din cadrul acestui compartiment informează asociaţiile de proprietari cu privire la interdicţiile prevăzute în regulamentul local de urbanism sau în regulamentele de intervenţie aferente zonelor de intervenţie prioritară, aplicabile condominiilor, stabilite în cadrul programelor multianuale destinate creşterii calităţii arhitectural ambientale a clădirilor, de reabilitare termică şi de reducere a riscului seismic al construcţiilor existente, precum şi cu privire la obligativitatea montării contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuală, conform legislaţiei în vigoare.

O altă noutate se referă la implicarea mai mare în luarea deciziilor la nivelul asociației pentru președinți și comitetul executiv. Președintele de asociație se alege cu un mandat de patru ani și poate fi remunerat în baza unui contract de mandat. În baza mandatului acordat de adunarea generală, președintele reprezintă asociaţia de proprietari în relaţiile cu terţii, inclusiv în acţiunile în instanţă, și preia multe dintre atribuțiile care până acum erau în sarcina administratorilor. Comitetul executiv al asociației de proprietari propune spre adoptare adunării generale proiectul de regulament al condominiului, întocmeşte proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli şi pregăteşte desfăşurarea adunărilor generale, stabileşte condiţiile privind folosirea, întreţinerea, repararea, înlocuirea şi modificarea părţilor proprietăţii comune, ia măsuri pentru recalcularea cotelor-părţi indivize rezultate în urma modificării suprafeţelor utile ale locuinţelor sau spaţiilor cu altă destinaţie din condominiu, supraveghează desfăşurarea tuturor activităţilor din cadrul asociaţiei de proprietari, inclusiv situaţia încasărilor şi plăţilor lunare, stabileşte programul de încasări al asociaţiei de proprietari, îşi asumă obligaţii, în baza hotărârii adunării generale, în numele proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari, în ceea ce priveşte administrarea condominiului, luând toate măsurile legale necesare, asigură urmărirea comportării în timp a construcţiei, pe toată durata de existenţă a acesteia, urmăreşte recuperarea eventualelor creanţe ale asociaţiei, gestionează, conform hotărârilor adunării generale, derularea creditelor obţinute pentru consolidare, reabilitare termică, creşterea calităţii ambiental-arhitecturale a condominiului şi alte lucrări, propune sistemul propriu de penalizări ale asociaţiei de proprietari pentru restanţele afişate pe lista de plată ce privesc cheltuielile asociaţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?