Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

„Apele Române” suplimentează personalul tehnic din dispecerate și echipele de intervenţie în zonele vizate de avertizări hidrologice

Personalul tehnic din dispeceratele ce aparţin de „Apele Române” şi echipele din teren vor fi suplimentate în această perioadă în vederea monitorizării şi intervenţiei în zonele vizate de avertizările Cod galben şi Cod portocaliu de inundaţii, a anunţat, miercuri, Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), într-un comunicat de presă, transmis AGERPRES.

Astfel, pentru perioada următoare, vor fi monitorizate cursurile de apă şi lucrările hidrotehnice de pe acestea, în special acolo unde au fost identificate puncte critice, va fi suplimentat personalul tehnic în Centrele Operative (dispecerate) şi în teren cu personal din cadrul serviciului exploatare şi hidrologie, pentru evaluarea situaţiei hidrologice şi a urmăririi comportării lucrărilor hidrotehnice. De asemenea, s-a dispus pregolirea acumulărilor din administrarea atât a ANAR, cât şi a SPEEH Hidroelectrica, în funcţie de evoluţia nivelurilor şi a debitelor corespunzătoare pe cursurile de apă vizate de avertizări hidrometeorologice, precum şi de prevederile regulamentelor de exploatare coordonată.

Potrivit sursei citate, echipele Centrelor de Intervenţie Rapidă sunt pregătite cu materiale şi echipamente de intervenţie, iar utilajele din dotare sunt în stare de funcţionare. De asemenea, s-a solicitat deţinătorilor de acumulări mici, din categoriile de importanţă C şi D, asigurarea cu personal de exploatare şi monitorizare, raportarea evoluţiei nivelurilor amonte – aval de lucrările de barare, a stării descărcătorilor hidraulici, precum şi respectarea instrucţiunilor de exploatare, a fluxului informaţional, pentru a realiza manevrele necesare în vederea asigurării unei tranzitări în siguranţă a debitelor prognozate.

Datele ANAR arată că, în urma precipitaţiilor semnificative căzute în luna iulie 2018, s-au înregistrat creşteri importante de debite pe râul Râşca (afluent al râului Moldova), care au condus la erodarea digului mal stâng pe o porţiune de 60 metri, punând în pericol localitatea Bogdăneşti, din judeţul Suceava. În aceste condiţii, Administraţia Bazinală de Apă Siret, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, a intervenit cu personal şi utilaje pentru refacerea infrastructurii afectate de viitură, iar în cursul zilei de 30 iulie s-a oprit închiderea breşei formată în urma eroziunii digului, pericolul fiind astfel îndepărtat.

„Miercuri, 1 august 2018, la ora 3:00, primarul comunei Boroaia, judeţul Suceava, a anunţat ISU Bucovina – Suceava că digul de pământ de pe pârâul Seaca (afluent de dreapta al râului Moldova) este rupt pe o lungime de circa 100 metri şi pune în pericol circa 100 de case din satul Bărăşti. În teren s-a constatat producerea unei breşe pe o lungime de circa 50 metri şi cu o înălţime de circa 1,5 metri pe digul mal drept, la lucrarea ‘Regularizare şi îndiguire pârâu Seaca, la Boroaia, judeţul Suceava’, aflată în administrarea SGA Suceava. Agenţii hidrotehnici din cadrul Formaţiei Bogdăneşti, SGA Suceava, monitorizează permanent fenomenul, iar în zonă a fost dislocat personal şi un excavator în vederea închiderii breşei”, se menţionează în comunicatul ANAR.

Administraţia menţionează, totodată, că unităţile teritoriale din cadrul „Apele Române’ monitorizează permanent cursurile de apă şi intervin pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a râurilor, dar şi pentru punerea în siguranţă a punctelor critice înregistrate pe sectoarele vizate de avertizările şi atenţionările hidrometeorologice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?