Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

GALERIE FOTO: Unii profesori au lăsat norme întregi pentru catedre fracționate; au scăpat astfel de navetă

Mai multe cadre didactice au reușit, ieri, să finalizeze procesul de transfer la alte unități de învățământ decât cele la care erau titulare, proces început încă din luna martie. În sala mare a Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) a avut loc, vineri, repartizarea candidaţilor cu statut de cadre didactice titulare în învăţământul preuniversitar care au depus dosar de pretransfer prin schimb de posturi între persoane sau schimb de posturi între unități de învățământ și au primit acorduri de la unitățile de învățământ. ”Pretransferurile au început prin depunere de dosare la inspectorat, undeva prin martie-aprilie. Comisia Județeană a analizat dosarele și a acordat punctajele, după care dumneavoastră, cunoscând atât punctajele, cât și candidații înscriși la pretransfer, ați mers la unitățile de învățământ solicitând acorduri. Ați depus acolo dosarele cu documentele necesare, iar comisiile de mobilitate de la nivelul școlilor au analizat și au întocmit raport către CA al școlii, care a decis și v-a înmânat acordurile pentru dumneavoastră pe diverse poziții. Sunt situații unde s-a dat acord până la poziția 10. Sunt și situații unde nu s-a dat acord. La o școală s-au cerut 45 de puncte, candidatul a avut 43 și a fost eliminat din start. S-a cerut gradul II, iar candidatul a avut doar definitivatul, motiv care a condus la respingerea dosarului”, a explicat, înainte de începerea ședinței, inspectorul Mihail Fâsan, responsabil cu mobilitatea personalului didactic.

Tot la începutul ședinței, a avut o intervenție și inspectorul școlar general adjunct, profesorul Aurel Șelaru, care este, de altfel, și președintele Comisiei de mobilitate. El le-a cerut cadrelor didactice să solicite detalii pentru orice nelămurire. ”Am rugămintea la dumneavoastră ca orice situație, care nu vi se pare în neregulă, să o lămurim aici, pe loc, întrebările le adresăm direct, suntem transparenți, în așa fel încât să nu existe nici o interpretare. Mulțumim partenerilor sociali pentru că au venit astăzi în ședință și mass-media, care ne ajută și, spunem noi, este cât se poate de obiectivă. Să păstrăm un climat de liniște și prietenie”, a transmis inspectorul general adjunct Șelaru.

Transfer între persoane și cu acordul școlilor

Primul dosar soluționat ieri a fost cel dintre profesorii Marius Avram, titular la Colegiul Național Unirea, dar plecat de ani buni din județ, la Ministerul Educației Naționale, și profesorul Adrian Canae, de la Colegiul Național ”Alexandru Ioan Cuza”. Cei doi au făcut schimb între două catedre de filosofie și logică, argumentare și comunicare. Transferul celor doi profesori a fost singurul transfer care a avut loc între persoane, restul dosarelor fiind soluționate cu acordul școlilor.

A urmat apoi soluționarea dosarelor în ordine alfabetică pe discipline. Astfel, la chimie au existat două dosare de transfer. Profesoara Adriana Holbea a avut acord pentru Liceul GG Longinescu și ”Colegiul Tehnic ”Ion Mincu”, eliberând o catedră completă de protecția mediului la Colegiul Mincu. Tot la chimie a solicitat transfer și profesoara Mihaela Marcu, care avut acord pentru Colegiul Economic ”Mihail Kogălniceanu”. Profesoara Marcu a lăsat ore la Școala Gimnazială ”Nicolae Iorga” și la Colegiul Mincu, ore care au fost ulterior solicitate de profesoara Holbea.

La disciplina consiliere au fost 3 dosare depuse, dar fără acord, motiv pentru care nu au putut fi soluționate. La disciplina educație fizică și sport au fost mai multe transferuri. Astfel, profesoara Daniela Gafton, titulară la Școala Gimnazială Homocea, s-a transferat la Clubul Sportiv Focșani, la specialitatea handbal. Profesorul Nicușor Sandu de la Școala Gugești a plecat la Cotești și Urechești. Profesoara Carmen Zmeu a solicitat transferul la Colegiul Economic și Școala nr.7, lăsând liberă catedra de la Clubul Sportiv Focșani, specializarea gimnastică.

Profesoara de educație tehnologică Gherghina Blaj de la Școala Străoane a obținut transferul la Liceul Teoretic ”Ioan Slavici” Panciu. Și pentru limba engleză au fost solicitări de transfer. Profesoara Simona Ceamburu de la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Balș” nu a adus acord de la nici o unitate, motiv pentru care nu a obținut transferul. În aceeași situație a fost și profesoara Janina Nicoară. Alina Pătrunjel a luat ore la Școala Gimnazială ”Anghel Salingny”,  Oana Voichița Rus a solicitat și primit transferul la Liceul Tehnologic Panciu, aceasta fiind titulară la o școală din județul Timiș.

Un transfer a avut loc și la fizică. Profesoara Mirela Steluța Manolache, titulară la Răstoaca și Măicănești, a luat 6 ore la școala ”Anghel Saligny” Focșani, pentru care a renunțat la orele de la Răstoaca. Transferuri au avut loc și la disciplina limbă franceză. Astfel, profesoara Anca Crina Boza, titulară la Liceul ”Gheorghe Gheba” din Dumitrești a solicitat și obținut transferul la Colegiul ”Emil Botta” din Adjud și la școala din Ruginești. Profesoara Eliza Lupu a plecat de la Cândești la Dumitrești. Dosar de transfer a avut și profesoara Anca Broină, dar fiindcă nu a avut acord decât de la o școală pentru un număr mic de ore, nu s-a putut soluționa cererea.

Au lăsat catedre complete pentru unele fracționate

La geografie, profesoara Afrodita Morunglav  a lăsat o catedră completă la Liceul ”Simion Mehedinți” Vidra și va veni în Focșani în trei unități școlare. Profesoara Morunglav a luat 10 ore la Colegiul Economic, 6 ore la Colegiul Tehnic ”Valeriu D.Cotea” și două ore la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi”. La informatică, profesoara Lenuța Dima a lăsat un post întreg la Colegiul Tehnic ”Edmond Nicolau” și s-a transferat la Școala ”Ion Basgan” pe 14 ore și în completare a luat ore la școala ”Nicolae Iorga”. Catedra vacantată de profesoara Dima a fost solicitată, în ședința publică de ieri, de profesoara Pompilia Aurică de la Liceul Teoretic ”Duiliu Zamfirescu” Odobești.

Solicitări de transfer au existat și pentru istorie. Profesorul Nicolae Danțiș de la Fitionești a primit acord pentru 12 ore la Liceul Tehnologic Panciu. Profesoara Nicuța Dragomir, titulară în județul Gorj, a solicitat ore la Liceul ”Eremia Grigorescu” din Mărășești. Profesorul Nicolae Dănilă, titular la școlile din Răstoaca și Milcovul se mută în Focșani la Școlile ”Duiliu Zamfirescu și ”Alexandru Vlahuță”. Și profesorul Cătălin Mocanu, inspector de socio umane, a solicitat și obținut transferul de la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Balș” Adjud la Școala ”Anghel Saligny” din Focșani. La matematică, profesoara Mirela Niță a plecat de la Jariștea la Vânători. Profesorul Cosmin Ostrinceanu a lăsat ore de religie la Obrejița și a luat matematică la aceeași școală.

Și la învățământul preșcolar au fost solicitări pentru transfer. Educatoarea Anghel Magdalena, titulară la o școală din Onești, s-a transferat la Școala Averescu din Adjud, după ce educatoarea Silia Duțu a vacantat postul în aceeași ședință, plecând la școala Principele Radu. Educatoarea Oana Bouroș, titulară la Grădinița 16, a solicitat să plece la Suraia. Postul rămas la Grădinița 16 a fost ulterior ocupat de Daniela Rusu, titulară la Panciu. Mărioara Cherciu, din Covasna, a obținut transferul la Grădinița 15 din Focșani.

O solicitare de transfer a fost făcută și de o educatoare din Tecuci, care a prins un post în Focșani. Mihaela Nistoroiu, titulară pe un post de învățătoare la Bîrsești, a solicitat transferul pe un post de educatoare la Tulnici. Dosare pentru transferuri între unități au fost depuse și pentru învățământul primar. Astfel, învățătoarea Simona Anton de la Soveja s-a transferat la Năruja. Florentina Chiriac s-a transferat de la Școala ”Anghel Saligny” la Școala ”Duiliu Zamfirescu”. Lucica Dumitru s-a transferat de la  Școala ”Nicolae Iorga” la școala ”Ion Basgan”, iar Gabriela Diaconu se va muta la Școala ”Nicolae Iorga” de la Liceul Tehnologic ”Eremia Grigorescu” din Mărășești. Mirela  Enache a lăsat un post la Gologanu pentru un post la Liceul Pedagogic ”Spiru Haret”, iar Luisa Ghinea s-a transferat la Golești de la Bonțești. Valentina Mardare a lăsat orele de la Slobozia Bradului pentru altele, la Cîrligele.

Învățător din Brăila, la Liceul Pedagogic

Gabriel Mircea Mihai din Brăila a luat unul dintre posturile de învățător disponibile la Liceul Pedagogic. O altă învățătoare, de la Cârligele, s-a transferat la Școala ”Anghel Saligny”. Nicoleta Săpunaru s-a transferat la Gologanu, eliberând postul de la Bordeasca Veche. Adrian Tănase a lăsat ore de religie la Bordești și Jitia pentru un post de învățător la Școala Luncile din Chiojdeni, iar Mirela Temătoru a lăsat postul de la Liceul Pedagogic pentru un altul la Școala ”Ștefan cel Mare” din Focșani. Ionela Tudose a lăsat postul de la Școala ”Alexandru Vlahuță” pentru un altul la Școala ”Ștefan cel Mare” Focșani, iar Lorena Pantazică, titulară la Negrilești, s-a transferat la Tulnici. Nicoleta Miron, titulară la Găgești, a solicitat și primit transferul la Școala nr.3 din Focșani, iar Silvia Zisu a solicitat transferul de la Slobozia Bradului la Poiana Cristei.

Trebuie spus faptul că au fost cadre didactice care și-au depus dosarul pentru transfer, dar nu au îndeplinit toate condițiile impuse de metodologie, motiv pentru care solicitările lor nu au putut fi soluționate. Unii dintre acești profesori nu au avut acordul școlilor, alții au susținut definitivatul la sesiunea din iulie 2018 și abia de la 1 septembrie pot deveni titulari cu contract permanent de muncă în învățământ. A existat și un candidat din Panciu care avea domiciliul în localitate, dar cum în oraș nu existau ore disponibile, nu s-a putut realiza transferul, iar alții au absentat. Au fost și două situații în care membrii comisiei de mobilitate i-au sunat pe candidați pentru a-i chema la ședință.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?