Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Tenismanul Horia Tecău, în vizită la comunităţi din Bacău, în cadrul proiectului UNICEF Servicii Comunitare pentru Copii

Tenismanul Horia Tecău, numărul 15 în clasamentul mondial de dublu, ambasador naţional pentru UNICEF în România, a vizitat marţi două comunităţi din judeţul Bacău în cadrul proiectului UNICEF Servicii Comunitare pentru Copii, potrivit unui comunicat remis AGERPRES. Tecău s-a întâlnit cu primarul localităţii Motoşeni, Corneliu Constantin Ghelase-Armencea, cu echipa comunitară formată dintr-un asistent social, asistent medical comunitar şi consilier şcolar, cu directorul şi cadrele didactice de la Şcoala gimnazială ”Gheorghe Nechita” Motoşeni, unde abandonul şcolar este zero. Apoi, campionul de la Wimbledon şi US Open a mers în vizită la Florin Bălătescu, un tată care îşi creşte singur cei şase copii. Tecău l-a vizitat şi anul trecut, când bărbatul şi copiii trăiau într-o singură cameră. Acum ei au trei camere, o grădină cu legume şi curtea plină de animale. Tatăl lucrează cu ziua, iar copiii merg la şcoală, familia fiind ajutată şi de lucrătorii comunitari din proiectul pilot ”Servicii Comunitare pentru Copii”.

Horia a profitat de vizită pentru a pregăti şi a lua masa împreună cu copiii şi tatăl lor, prilej să afle planurile şi visele lor. ”M-am bucurat mult să îl revăd pe Florin şi pe copiii lui, să văd cum s-a îmbunătăţit viaţa lor de anul trecut. Datorită lui şi echipei comunitare, copiii sunt veseli, bine îngrijiţi şi merg cu drag la şcoală. E o dovadă în plus că atunci când o familie întâmpină dificultăţi profesioniştii de la nivel local şi întreaga comunitate îi pot sprijini pe părinţi astfel ca familia să rămână unită, iar copiii să se dezvolte armonios”, a declarat Horia Tecău.

Sportivul, care în prezent este în recuperare după o accidentare, a participat şi la activităţile pe tema igienei personale de la Centrul Comunitar, realizate prin intermediului micro-grantului oferit de UNICEF şi câştigat de către Primăria din Răchitoasa. Profesioniştii de la nivel local le-au explicat copiilor cum se pot îngriji pentru a fi sănătoşi, iar în pauză, copiii de toate vârstele s-au bucurat să schimbe câteva mingi cu Tecău şi să îi povestească despre viaţa lor.

Proiectul model Servicii Comunitare pentru Copii include mai multe componente, iar partenerii în dezvoltarea şi implementarea modelului sunt Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Fondurilor Europene. De asemenea, contribuie organizaţii neguvernamentale şi mediul academic în multe etape de pregătire sau implementare a diverselor activităţi. Proiectul pilot este realizat în parteneriat cu instituţii judeţene, precum şi cu 38 de autorităţi publice locale şi cu 51 de structuri şcolare.

Peste 48.000 de gospodării au fost vizitate în cadrul acestui proiect, 119.000 de persoane intervievate şi 20.000 de copii vulnerabili şi 125 femei au fost identificaţi cu ajutorul software-ului Aurora. În urma acţiunilor întreprinse, toţi copiii identificaţi la risc de separare de familia locuiesc în continuare alături de părinţii lor, care primesc sprijin din partea profesioniştilor din comunitate, 93% dintre copiii identificaţi fără acte de identitate au acum certificate de naştere şi buletine, 97% dintre copiii care nu fuseseră înregistraţi în sistemul de asigurare medicală sunt înscrişi acum pe lista unui medic de familie, 83% dintre copiii la risc de abandon şcolar îşi continuă studiile, 67% dintre aceştia şi-au îmbunătăţit participarea şcolară, iar 53% au rezultate mai bune la învăţătură etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?