Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO: Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a fost la Panciu pentru consultări cu podgorenii și primarii despre viitoarea Politică Agricolă europeană


    Promovarea ocupării forței de muncă și dezvoltarea locală în zonele rurale din România trebuie să fie prioritățile Politicii Agricole Comune, au susținut viticultorii și reprezentanții primăriilor care au participat, vineri dimineață, la „Consultările cetățenești pentru viitorul Uniunii Europene”, organizate la Panciu de Ministerul Afacerilor Externe. Discuțiile cu participanții la întâlnire au vizat atât percepția modului în care aderarea la Uniunea Europeană a influențat dezvoltarea României dar și așteptările pe care oamenii le au de la autoritățile europene. Evenimentul de la Panciu a fost organizat de Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene, și Institutul European din România, în perspectiva pregătirii Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, ce va fi deținută de țara noastră în primul semestru al anului 2019. La întâlnire au fost prezenți ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Alexandru Potor, vicepreședintele Consiliului Județean, Dănuț Cristian, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaților, Angel Tîlvăr, prefectul Sorin Hornea, subsecretari de stat, șefi de instituții publice, primari, viticultori din podgoria Panciu.
    Modul de organizare a dezbaterii a fost inedit pentru cei prezenți în sală, fiind realizată o aplicație online prin intermediul căruia erau adunate răspunsurile cetățenilor și se puteau realiza comparații cu rezultatele de la alte consultări din țară. De exemplu, cei prezenți la întâlnirea de la Panciu au considerat că accesarea fondurilor europene pentru dezvoltare a reprezentat principalul avantaj al aderării României la Uniunea Europeană. O viziune pragmatică și care este diferită de rezultatele consultărilor realizate până acum în centre universitare. Studenții care au participat la consultări au considerat că principalele beneficii sunt posibilitatea de a călători sau de a studia în alt stat membru al UE.
    Întâlnirea a oferit posibilitatea ca atât reprezentanții primăriilor, ai instituțiilor deconcentrate și simplii fermieri să prezinte problemele cu care se confruntă și care trebuie rezolvate de autorități. Primarul de la Cîrligele, Ștefan Moscu, președinte al Filialei județene Vrancea a ACoR, a subliniat că viticultura nu poate fi comparată cu o cultură de grâu, porumb. Viticultura este o investiție iar podgorenii sunt supuși calamităților naturale care pot produce pagube ce nu pot fi recuperate nici după doi ani de zile. O problemă ridicată de viticultorii prezenți a vizat lipsa forței de muncă calificate, a tehnicienilor din agricultură. Costel Cruceanu a arătat că, din cauza subvențiilor, fermierii români care sunt în competiție cu cei din alte țări europene, pleacă la start de pe locul trei. Acolo unde subvențiile din alte state sunt de 500 euro, în România abia dacă ajung la 200 euro. O altă problemă ridicată a fost cea a tehnicienilor din agricultură, în special categoria tractoriștilor. Podgoreanul a arătat că ar trebui revenit la categoria distinctă pentru tractoriști, care ar putea fi pregătiți la școlile de șoferi. O altă problemă specifică podgoriilor este obligativitatea înmatriculării remorcilor folosite toamna la transportul strugurilor. Acest lucru înseamnă o cheltuială prea mare pentru podgoreni, ținând cont că aceste remorci agricole sunt folosite câteva săptămâni pe an și ar trebui permis ca înregistrarea să fie realizată și la primării. Nu a fost uitat și subiectul cazanelor de țuică folosite în mediul rural, ceea ce transformă fiecare băbuță cu cazan de țuică într-un evazionist care să fie călcat de procurori zeloși și câțiva mascați. 
    Directorul Veritas, Adrian Toma, a arătat că Panciu, cu cele peste 10 mii hectare de vie, reprezintă cea mai mare podgorie din țară. Podgoreanul a subliniat că este nevoie de relansarea soiurilor autohtone de viță de vie și de sprijinirea stațiunilor de cercetare din viticultură. „Chardonnay poate produce toate lumea dar numai în România se produce Fetească Neagră, Fetească Regală sau Crîmpoșie”, a spus directorul Veritas.

„În centrul preocupărilor noastre trebuie să fie cetățeanul”

    Mesajul președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, a fost transmis de vicepreședintele instituției, Dănuț Cristian. Acesta a subliniat că administrația județeană, în calitate de autoritate publică, susține un astfel de demers de consultare a cetățenilor. „Întotdeauna în centrul preocupărilor noastre trebuie să fie cetățeanul, el trebuie să aibă un cuvânt de spus, să fie ascultat”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean. Dănuț Cristian a vorbit despre apartenența europeană a Consiliului Județean, administrația județeană fiind membru al Adunării Generale a Regiunilor Europene de 17 ani, încă din 2001. De altfel, în anul 2007, Consiliul Județean a fost desemnat cea mai prietenoasă regiune europeană pentru tineri. De asemenea, Consiliul Județean a sprijinit în 2016 organizarea sesiunii plenare de toamnă a Rețelei Regionale a tinerilor ARE, eveniment în care tineri din întreaga Europă au venit în județul Vrancea. „Vrancea a beneficiat și beneficiază de avantajele programelor de finanțare europeană prin care au fost modernizate multe obiective de investiții din județul nostru începând cu reabilitarea infrastructurii rutiere, proiectul de reabilitare și extindere a rețelelor de apă și canalizare, aflat acum la cea de-a doua etapă, precum și proiecte cum a fost Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial prin care mausoleele eroilor au fost reabilitate cu fonduri europene, alături de multe alte proiecte care au contribuit la dezvoltarea comunității noastre. Vă mulțumesc pentru prezența voastră aici”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean, Dănuț Cristian.
    Primarul din Panciu, Iulian Nica, a subliniat importanța acestor consultări publice pentru formularea punctului de vedere al României la stabilirea Politicii Agricole Comune. „Întâlnirea de astăzi este o provocare pentru noi, orașul Panciu este un punct important pe harta județului dar și a României. Reprezentăm una dintre cele mai mari podgorii din țară, fiind totodată și punctul de plecare pe Drumul vinului. Dorința noastră este să păstrăm și să ducem mai departe tradiția acestei podgorii. Politica Agricolă a Uniunii Europene a evoluat foarte mult în ultima perioadă. Suntem conștienți de acest lucru și trebuie să ne adaptăm și să ne aliniem la transformările majore care au avut loc. În același timp considerăm că și Europa trebuie să țină cont de noi și să fim direct implicați  în deciziile care urmează să fie luate la Bruxelles după 1 ianuarie 2019”, a spus primarul din Panciu, Iulian Nica.

„Este incorect ca un fermier român să nu aibă aceleași beneficii și drepturi ca alți fermieri europeni”

    Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a arătat că prin organizarea acestor consultări, se organizează o dezbatere activă despre politica agricolă comună și politicile europene. Organizarea la Panciu a evenimentului arată că fiecare localitate este importantă pentru construcția viitorului proiect european. „Acest viitor comun nu poate fi construit undeva într-un loc departe de cetățeni ci doar împreună cu dumneavoastră, doar pornind de la realitățile pe care le întâlnim cu toții în viața de zi cu zi. Ne dorim o Uniune Europeană apropiată de cetățeni, care vine cu politici, cu măsuri care răspund așteptărilor dumneavoastră. Ne dorim o Uniune Europeană mai umană. De aceea sunt acest consultări foarte importante. Aceste consultări trebuie integrate, vor genera o serie de concluzii care vor fi parte în punctul de vedere al României, ulterior vor fi integrate în ceea ce înseamnă punctul de vedere al statelor membre”, a spus ministrul Victor Negrescu.
    Acesta a subliniat că aceste consultări sunt extrem de importante ținând cont că la nivel european deja au început negocierile privind viitorul buget european. „Aceste negocieri se vor desfășura, într-o bună măsură, pe perioada Președinției noastre. Ori noi trebuie să fim capabili să înțelegem care sunt așteptările dumneavoastră, pentru a media diferitele puncte de vedere și a genera un consens care, de ce nu, poate fi cel pe care îl așteptați dumneavoastră. Ne referim la subvenții, la dezvoltare rurală, la fonduri pentru comunitățile care vor să se dezvolte. Este foarte important ca aceste fonduri să ajungă pentru a sprijini dezvoltarea în ansamblul său”, a precizat ministrul.
    Prezent la întâlnire, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Alexandru Potor, a arătat că negocierile pentru banii acordați fermierilor în viitorul exercițiu financiar sunt dure la nivel european. Dar intenția României este clară și vizează ca subvențiile acordate fermierilor să fie egale în toate statele uniunii pentru a asigura o competiție corectă pe piața comună. „Mesajul guvernului României este de egalitate între fermieri. Este incorect ca un fermier român să nu aibă aceleași beneficii și drepturi ca alți fermieri europeni”, a precizat secretarul de stat.

Anul 2019 este crucial pentru viitorul Uniunii

    Deputaul Angel Tîlvăr a amintit că, în urmă cu 12 ani, sloganul de pe afișele electorale era „Vrancea, provincie europeană”. Deși adversarii politici tratau lucrul cu ironie și li se părea că nu are legătură cu viața de zi cu zi a oamenilor, social democrații au continuat demersurile pentru a promova interesele Vrancei și din perspectiva europeană. Iar acest lucru a dat rezultate, Vrancea având unul dintre cele mai mari proiecte cu finanțare europeană pentru reabilitarea și modernizarea rețelei de apă și canalizare. Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaților, Angel Tîlvăr a subliniat că anul 2019 este crucial pentru viitorul Uniunii și va marca o nouă etapă a proiectului european, reformarea Uniunii și stabilirea noului cadru financiar multianual având loc în paralel cu procesele cu impact negativ generate de migrația ilegală, de propagarea populismului și euroscepticismului, de Brexit, de alegerile din statele din vecinătate, confruntate la rândul lor cu multiple dificultăți economice și politice.

    În intervenția sa, deputatul Angel Tîlvăr a precizat că România are interese majore în multe domenii, dar mai ales în susținerea și dezvoltarea sectorului său agricol, în cadrul politicii agricole comune. Social democratul a amintit că în opiniile Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților asupra propunerilor Comisiei Europene au fost incluse o multitudine de luări de poziție și puncte de vedere în interes național, privind dezvoltarea sectorului IMM-urilor, inovarea, digitalizarea, orientarea spre comunitate, educația și pregătirea tinerei generații pentru un viitor promițător și echitabil. „”Agricultura modernă, „energia verde”, durabilă și inteligentă, Europa creativă, inovativă și a antreprenoriatului, spațiul comun al educației și, bineînțeles, menținerea unității Uniunii Europene sunt subiecte politice de anvergură, pe care partidele parlamentare au datoria de a le supune dezbaterilor cetățenești. Aceste direcții de acțiune reliefează viitorul Uniunii Europene, ca o construcție întemeiată pe participarea și bunăstarea cetățenilor săi”, a concluzionat deputatul Angel Tîlvăr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?