Ediția: Joi 6 iunie 2024. Nr. 6643
Ediția: Joi 6 iunie 2024. Nr. 6643

Începe reabilitarea Monumentului Unirii din Focșani


    Ieri a fost dat ordinul de începere a lucrărilor de reparații la Monumentul Unirii din Piața Unirii din Focșani. Primarul Cristi Misăilă a spus că lucrările de reabilitare au fost contractate prin Direcția de Dezvoltare și Servicii Publice. În urma procedurilor de achiziție a fost încheiat un contract cu o firmă autorizată să realizeze asemenea lucrări la monumente istorice. „Este un contract încheiat de Direcția de Dezvoltare cu un constructor autorizat pentru realizarea de lucrări la un monument categoria A, cum este cazul Monumentului Unirii. Am stabilit ca lucrările să înceapă după manifestările din cadrul Zilelor Municipiului Focșani și sperăm ca în cel mai scurt timp să fie finalizate”, ne-a spus primarul Cristi Misăilă.
    Costurile pentru realizarea investiției sunt de peste 400 mii lei iar durata de realizare a lucrărilor a fost estimată la patru luni. Asta ar însemna ca la începutul lunii noiembrie să fie finalizate toate lucrările la monument. Lucrările sunt laborioase, o lună de zile fiind durata estimată doar pentru demontarea plăcilor de pe monument, plăci care trebuie montate în aceeași ordine. Lucrările la monumentul istoric au fost aprobate printr-o hotărâre a Consiliului local din luna ianuarie însă procedurile de achiziție au fost mai complicate, fiind vorba despre un constructor autorizat să facă asemenea intervenții. Conform proiectului inițial, lucrările de reparații capitale la monument vor presupune intervenții precum desfacerea întregului placaj de granit roșu, de la vârf până la bază, și remontarea în sistem umed. Plăcile vor fi curățate mecanic și chimic, lustruite pe fața văzută și relustruite după montarea finală. După îndepărtarea plăcilor de granit se va proceda la curățirea feței betonului ce urmează a se placa cu montarea de plasă metalică sudată fixată cu scoabe de oțel beton montate în găuri forate înclinate cu rășină epoxidică. Gradenele vor fi desfăcute și prevăzute cu șape suport cu pante care să permită scurgerea apelor meteorice. Replacarea se va face cu mortar special pentru placări exterioare de marmură, rezistent la îngheț-dezgheț, săruri, care să nu producă fenomenul de eflorescență. Chituirea se va face cu chituri elastice, impermeabile, rezistente la îngheț-dezgheț, cu rol de etanșare. Tronul din bronz cu basorelief va fi desprăfuit, curățat chimic de depuneri negricioase aderente și se va realiza o repatinare cu nuanțe de culoare.
    Reamintim că anul trecut a fost realizată o evaluare a stării în care se află monumentul istoric iar experții au spus că este nevoie de o reabilitare totală. Raportul de evaluare arăta că, deocamdată, nu se observă plăci dislocate de pe fețele obeliscului „dar în cazul unor seisme însemnate este posibil să apară mai ales că placajul este cu montaj uscat iar mișcările plăcilor se amplifică spre vârful monumentului”. Raportul firmei care a verificat Monumentul menționează că, în 2011, au fost efectuate doar lucrări minore care au vizat restaurarea basoreliefului de bronz, operații de cosmetizare a placajelor verticale de granit roșu și reabilitarea gradenelor deteriorate. Dar, anul trecut, s-a intervenit pentru a remonta o placă de granit de la vârful obeliscului, care amenința să cadă și să producă accidente. A fost dispusă evaluarea monumentului iar specialiștii au constatat că partea cea mai avariată este cea a gradenelor placate cu granit. „Se observă zone cu depuneri de săruri din mortarul de montaj ieșite din rosturi. Sunt plăci de altă nuanță de culoare, montate în locurile unde au dispărut sau au fost distruse cele originale. Este zona cea mai expusă, gradenele fiind frecventate mai tot timpul în special de tinerii care socializează în piață. În afară de circulația pe gradene, o altă cauză însemnată este lipsa pantei minime de îndepărtare a apelor meteorice ceea ce permite stagnarea și infiltrarea prin rosturi a apelor meteorice”, se arată în raport.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?