Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

GALERIE FOTO: Un nou contract de lucrări din cadrul Vranceaqua, etapa a II-a, a fost semnat joi


    Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a participat ieri la semnarea unui nou contract de lucrări din cadrul proiectului „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea – Vranceaqua, etapa a II-a”, finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Este vorba de contractul rețele de apă și canalizare în gruparea Odobești.
Acesta este al patrulea contract semnat. În cadrul acestei etape vor fi semnate zece contracte subsecvente proiectului Vranceaqua. Proiectul Vranceaqua, etapa a II-a are o valoare totală de peste 1,1 miliarde de lei, adică 248,380,370 euro din care contribuția beneficiarului – 2%. „Este un nou moment de mândrie pentru administrația județeană, dar în special ar trebui să fie bucuroși  pentru această realizare cetățenii județului Vrancea la finalul acestui proiect. Azi semnăm încă un contract din ceea ce noi numim proiectul regional Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea – Vranceaqua, etapa a II-a. Etapa I, în valoare de 104 milioane de euro, a fost încheiată cu succes la nivelul municipiului Focșani, stații de epurare construite în orașele Panciu, Adjud, Mărășești și Odobești, dar și stația de epurare și execuție lucrări la Homocea, Golești și Cîmpineanca. Acest proiect mare, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), este primul de acest gen aflat în curs de implementare din România. Astăzi va fi semnat contractul de lucrări de apă și canalizare în gruparea Odobești și care va deservi populația din zonă, aproximativ 18 mii de persoane”, a precizat Marian Oprișan.
    Contractul rețele apă și canalizare în gruparea Odobești are o valoare contractată de 47.935.333,90  lei, din care: 40.745.033,82 lei din fonduri UE;  6.231.593,40 lei din fonduri de la bugetul de stat; 958.706,68 lei din fonduri de la bugetele locale ale Consiliului Județean Vrancea și localităților beneficiare. Lucrările vor fi realizate de societatea Hidroconstrucția SA București. Perioada de execuție a lucrărilor este de 24 luni, la care se adaugă 36 de luni, perioada de garanție a lucrărilor. Populația deservită este de aproximativ 18.000 locuitori.                                                                                                             
    Contractul privind realizarea de rețele de apă și canalizare în gruparea Odobești vizează execuția de lucrări în localitățile Odobești, Bolotești și Jariștea și constau în realizare a peste 29 de kilometri de rețele de canalizare, inclusiv racorduri, construirea a 12 stații de pompare apă uzată, construirea a aproape 12 kilometri de conducte de refulare, dar și construirea a peste 10 kilometri de rețele de distribuție a apei. De asemenea, va fi extinsă stația de tratare a apei de la Odobești, dar și mai multe rezervoare de înmagazinare a apei. „La Odobești va avea loc extinderea stației de tratare a apei, va fi reabilitată și extinsă rețeaua de apă, va fi reabilitat un rezervor de înmagazinare, va fi reabilitată și extinsă rețeaua de canalizare și vor fi extinse stațiile de pompare ape uzate și conductele de refulare. La Bolotești vor fi extinse: conducta de aducțiune a apei, rețelele de apă, rezervoarele de înmagazinare și stația de pompare a apei, iar la sistemul de canalizare vor fi extinse rețeaua de canalizare, stațiile de pompare ape uzate și conductele de refulare. La Jariștea va fi extinsă conducta de aducțiune a apei, precum și rețeaua de canalizare, stațiile de pompare ape uzate și conductele de refulare. Este un proiect ambițios, prin care un număr mare de vrânceni vor beneficia de apă curentă și canalizare la standarde europene și prin aceste modernizări va crește și calitatea vieții vrâncenilor”, a mai spus președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, care a ținut să ureze succes constructorului.

Alte trei contracte au fost semnate luna aceasta

    Vă reamintim că, la începutul acestei luni, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a participat la semnarea primelor contracte de lucrări din cadrul proiectului „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea – Vranceaqua, etapa a II-a”. Până în prezent au fost semnate patru contracte din cele 10 contracte aferente acestei etape a proiectului Vranceaqua. Lucrările din cadrul acestui proiect se vor derula în perioada 2018-2022, în 38 de localități din Vrancea cu peste 200 mii de locuitori în total. Vor fi realizate rețele de apă și canalizare, vor fi construite stații de pompare a apelor uzate, dar și stații de epurare a apelor uzate. Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a arătat că în Vrancea s-au investit foarte mulți bani pentru rețelele de canalizare, extinderea rețelelor de apă, pentru modernizarea Uzinei de apă din județ. „Am pus la punct, împreună cu Compania de Utilități Publice, programul Vranceaqua, cum îl numim noi. Prima etapă a acestui program, în valoare de 100 milioane euro, a fost finalizată. A fost finalizat cu succes, în ciuda afirmațiilor unora sau altora dintre cârcotași. Etapa întâi a constat în lucrări de anvergură la nivelul municipiului Focșani, comunelor Golești, Cîmpineanca, municipiului Adjud, orașelor Panciu, Odobești și Mărășești. Lucrările au constat în alimentări de apă și canalizare, inclusiv cinci stații de epurare absolut noi. Beneficiarii acestei prime etape sunt 130 mii de persoane din Vrancea. Aceștia beneficiază în acest moment de cele mai bune servicii de apă și canalizare la nivelul județului Vrancea”, a spus președintele Consiliului Județean.
    Marian Oprișan a adăugat că, împreună cu directorul CUP Focșani, Gheorghe Vasilescu, au fost făcute toate eforturile pentru a finanța etapa a doua a proiectului Vranceaqua prin Programul Operațional de Infrastructură Mare (POIM). „Investițiile pentru asigurarea apei curente și a rețelelor de canalizare în localitățile județului au fost și sunt o prioritate pentru mine, în calitate de președinte al Consiliului Județean și de președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Vranceaqua. În această calitate am făcut toate demersurile și am obținut finanțările necesare pentru ca, până la finalul anului 2022, Vrancea să aibă un standard modern de apă și canalizare. Iată că proiectele pe care le-am anunțat cu ani în urmă încep să devină realitate și prin aceasta dorim să creștem calitatea vieții vrâncenilor. Aceste proiecte situează Vrancea printre cele mai evoluate județe din țară din punct de vedere al alimentării cu apă și al canalizării. Sunt primele contracte de lucrări care sunt semnate în România în cadrul Programului Operațional de Infrastructură Mare”, a spus președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?