Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Thailanda: Toţi cei 12 copii și antrenorul lor au fost salvaţi, la finalul unei curse contracronometru


    Salvatorii au reușit marți să-i evacueze pe ultimii din cei 13 membri ai unei echipe de fotbal de juniori care au petrecut două săptămâni în subteran, blocați într-o peșteră inundată din Thailanda, relatează AFP. Echipa de fotbal, botezată „Mistreții”, s-a reunit în final la suprafață, după o lungă așteptare care a ținut cu sufletul la gură Thailanda și media internaționale, care au trimis sute de reporteri pentru a acoperi povestea. „Cei 12 ‘mistreți’ și antrenorul lor au fost scoși din peșteră”, a anunțat marina militară thailandeză, aflată în centrul operațiunii de salvare, pe pagina sa de Facebook. Operațiunea de salvare a durat trei zile, copiii fiind evacuați fiecare de către doi scafandri profesioniști, pe un traseu foarte dificil, care presupune pasaje lungi de scufundări.
    Parcurgerea traseului, lung de mai mulți kilometri și plin de pericole, durează cinci ore și în cazul unui scafandru experimentat. Timp de mai multe zile, salvatorii au amânat lansarea operațiunii, preferând să-i trimită pe scafandri în interior să aibă grijă de copii, timp în care au încercat să reducă nivelul apei. După nouă zile fără contact cu exteriorul și neștiind dacă vor fi găsiți vreodată, copiii, blocați în peșteră de la 23 iunie, au putut în sfârșit să mănânce și să se încălzească cu păturile primite în ultimele zile. Primii opt copii salvați duminică și luni și ulterior spitalizați, sunt „în stare bună”, a declarat Jesada Chokedamrongsuk, responsabil din cadrul Ministerului Sănătății Publice, în fața jurnaliștilor de la spitalul din Chiang Rai. „Toată lumea are o bună sănătate mintală”, a adăugat el.
    Copiii au fost supuși unor examene radiologice și teste sanguine. Doi dintre băieți care prezentau semne de pneumonie au fost tratați cu antibiotice și sunt „într-o stare normală”, a adăugat el, precizând că vor rămâne sub observație în spital timp de o săptămână, inițial în carantină. Cei 12 copii și antrenorul lor au primit mesaje de susținere de la diverse celebrități, precum președintele american Donald Trump, starul mondial al fotbalului Lionel Messi și magnatul american al tehnologiei Elon Musk.
    Președintele FIFA, Gianni Infantino, i-a invitat chiar pe copii să asiste la finala Campionatului mondial de fotbal din 2018, care va avea loc la Moscova pe 15 iulie. Dar „nu pot să meargă, trebuie să rămână la spital pentru moment”, a afirmat Thongchai Lertwilairatanapong, înalt responsabil în cadrul Ministerului Sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?