Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Sorina Pintea: Prima tranșă de vaccin antigripal va fi livrată în septembrie, a doua în octombrie


Prima tranșă de vaccin antigripal va fi livrată în luna septembrie, iar o a doua tranșă din același vaccin, în luna octombrie, a anunțat marți la Slatina ministrul Sănătății, Sorina Pintea.
Sorina Pintea a afirmat că alte vaccinuri precum ROR, Hexacima și cel antihepatic sunt la direcțiile de sănătate publică, menționând că la ROR „a fost o sincopă” din cauza contestațiilor companiilor care au depus oferte. Ministrul a estimat că nu ar trebui să apară întârzieri în livrarea vaccinului antigripal, existând un contract încheiat și o dată certă de livrare. „ROR-ul este în țară, este la direcțiile de sănătate publică, Hexacima este la DSP-uri, antihepaticul este la DSP-uri, antigripalul va veni la începutul lunii septembrie, prima tranșă, în luna octombrie a doua tranșă. Eu sper să putem acoperi, dar acestea sunt date certe de livrare. Acum eu am un contract în față, o dată certă de livrare, teoretic, n-ar trebui să fie întârzieri. Dacă va fi și va fi din vina cuiva, voi ieși public s-o spun. Deși e de nedorit, pentru că din punctul meu de vedere acea companie nu mai are ce căuta în țară, sunt chestiuni semnate. La ROR am avut o sincopă, în care n-am avut două săptămâni, la medicii de familie. Pe țară, erau în jur de 18.000 de doze, stoc. Era foarte greu să repartizezi. De ce? Pentru că la el au fost două contestații. Până la urmă procedurile modificându-se, acum sper să nu mai avem surpriza aceasta. Dar au fost două companii, când a contestat una, n-a contestat cealaltă și viceversa”, a declarat ministrul Sănătății.
Sorina Pintea a subliniat că în prezent, în țară, este o echipă de reprezentanți ai ministerului care analizează aspecte privitoare la vaccinare, dar și alte chestiuni pentru a avea o situație exactă și a fi luate măsuri. „O echipă a Ministerului Sănătății este acum în județul Bacău, analizând aceste aspecte legate și de rujeolă, legate de nevaccinare, legate de alte probleme, verifică aceste aspecte. Întâi vrem să facem un inventar al problemelor pe care le avem, avem zone fierbinți în țară, să nu uităm că Oltul a fost unul dintre cele mai afectate județe de circulația intensă a virusului gripal în perioada de iarnă. A fost un punct roșu pe harta țării. Asta înseamnă că ori medicii de familie nu și-au făcut treaba, nevaccinând grupele de risc ori noi n-am fost suficient de aplicați în a convinge populația să facă ori medicii de familie nu și-au făcut treaba în a consulta pacienții. Iar vizavi de maternitate și de femeile însărcinate, avem deja aceste echipe care au pornit în țară, în locurile fierbinți, analizăm și luăm măsuri, dar vrem să știm exact ce avem de făcut”, a precizat Pintea, răspunzând unei întrebări referitoare la mortalitatea infantilă și la situația gravidelor.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a vizitat marți dimineață Spitalul Județean de Urgență Slatina, fiind însoțită de vicepremierul Paul Stănescu. Ministrul a vizitat secțiile UPU, Pediatrie, Neonatologie, Obstetrică – Ginecologie – lehuze și a discutat cu medicii din unitatea sanitară și reprezentanții autorităților locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?