Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

ULTIMA ORĂ! Permanență la primării, podurile și podețele supravegheate non-stop în contextul Codului Portocaliu de precipitații


Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea au fost convocați în ședință extraordinară la sediul Instituției Prefectului, marți, 26 iunie a.c., în contextul fenomenelor meteorologice și hidrologice prognozate pe teritoriul județului.
Conform avertizărilor de Cod Galben și Cod Portocaliu emise de către Administrația Națională de Meteorologie și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, începând cu miercuri, 27 iunie a.c., ora 03.00 se vor înregistra cantități de apă însemnate, instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină. Totodată, sunt preconizate a se înregistra scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe râuri, cu posibile depășiri ale cotelor de apărare.
Având în vedere această situație, pentru perioada manifestării fenomenelor prognozate, la nivelul ISU Vrancea este activată Grupa Operativă, iar la nivelul CJSU se activează Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervențiilor.
Totodată, prefectul județului Vrancea a dispus avertizarea tuturor comitetelor locale pentru situații de urgență, cărora li s-a dispus luarea următoarelor măsuri:
instituirea permanenței la sediul primăriilor;
verificarea sistemelor de avertizare/alarmare a populației și folosirea acestora la nevoie; 
monitorizarea permanentă a cursurilor de apă la nivelul comitetelor locale pentru situații de urgență;
verificarea și supravegherea podurilor și podețelor;
verificarea rigolelor și a șanțurilor de scurgere a apei, precum și deblocarea acestora;
punerea în aplicare a Planurilor locale de apărare împotriva inundațiilor;
mobilizarea cetățenilor la acțiunile preventive și la intervenția operativă dacă situația o impune;
pregătirea și verificarea forțelor și mijloacelor pentru intervenție și repartiția acestora în zonele afectate, în caz de nevoie.
Situația înregistrată la nivelul județului este permanent monitorizată prin Centrul Operațional al ISU Vrancea, acesta asigurând și fluxul informațional – decizional. 
Pentru optimizarea misiunilor de răspuns la potențialele efecte generate de fenomenele hidrologice periculoase, pompierii din cadrul ISU Vrancea sunt pregătiți să intervină în cel mai scurt timp pentru limitarea efectelor produse de situațiile de urgență, forțele de intervenție fiind suplimentate la nevoie.
Situațiile deosebite se pot anunța la dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al județului Vrancea tel. 0237.611212 sau prin intermediul numărului de apel unic 112.
Biroul de comunicare al C.J.S.U. Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?