Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Ghidul călătorului prin legislație. Testamentul (V)


Așa cum am mai spus, testatorul este liber să dispună de bunurile sale așa cum dorește, cu respectarea anumitor dispoziții legale. El este liber în a  lăsa bunurile sale prin testament, la fel cum este liber să îl și revoce.
Revocarea legatului cuprins într-un testament poate să fie:
– voluntară, când are loc la inițiativa testatorului
– judecatorească, când are loc în anumite condiții special prevăzute de lege.
Revocarea legatului este voluntară atunci cel care lasă testamentul înstrăinează bunul care era obiect al legatului cu titlu particular sau când  bunul respectiv este distrus de către acesta.
Revocarea legatului este judecătorească atunci când:
A) nu este îndeplinită obligația impusă de testator și acest lucru este fără nici o justificare.
B) pentru ingratitudinea sau nerecunoștința beneficiarului legatului în următoarele cazuri:
– dacă acesta a atentat la viața testatorului, a unei persoane apropiate lui sau, dacă, deși știa că alții intenționează să atenteze, nu l-a înștiințat pe testator;
– dacă beneficiarul legatului se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave față de testator ori de injurii grave la adresa memoriei celui care a lasat testamentul.
În anumite situații, legatul devine ineficace (caduc) datorită unor împrejurări posterioare întocmirii testamentului, străine de voința celui care lasă testamentul și care fac imposibilă executarea acestuia din urmă. Majoritatea situațiilor în care legatul devine lipsit de orice valoare sunt legate de atitudinea beneficiarului legatului. Astfel, dacă acesta din urmă a decedat înaintea de data deschiderii moștenirii, dacă este incapabil de a primi legatul la data deschiderii moștenirii, dacă este nedemn, dacă renunță la legat, dacă decedează înaintea împlinirii unui anumit tip de condiție ce afectează legatul (denumită de lege suspensivă), dacă aceasta avea un caracter pur personal, atunci legatul devine lipsit de valoare. De asemenea, legatul este ineficace dacă bunul ce formează obiectul legatului cu titlu particular a pierit în totalitate din cauze care nu țin de voința celui care lasă testamentul, în timpul vieții acestuia sau înaintea împlinirii condiției suspensive ce afectează legatul.
    Pentru informații suplimentare în legătura cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări fie la telefonul 0237.224.555, fie pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea redactie@monitorulvn.ro

AVOCAT MANUELA FLOREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?