Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Misterul sunetelor deranjante emise de robinetele defecte, descifrat de cercetători (studiu)


    Misterul sunetelor deranjante emise de robinetele de apă defecte a fost descifrat recent de oamenii de știință, care propun și o metodă simplă de remediere a acestei probleme tehnice, informează AFP. Nu picătura de apă în sine generează acel sunet agasant atunci când cade pe suprafața unui lichid, ci oscilația unei mici bule de aer create în urma impactului sub suprafața apei, au precizat autorii unui studiu publicat vineri în revista Scientific Reports. „În absența bulei, nu există acel sunet”, a dezvăluit pentru AFP unul dintre coautorii studiului, Peter Jordan, cercetător la Institutul Prime din cadrul CNRS din Franța și profesor la Universitatea Poitiers. „Oscilând, acea bulă de aer face să vibreze suprafața apei. Aceasta acționează ca o boxă acustică, care generează sunetul pe care îl cunoaștem cu toții”, a precizat același cercetător francez. Sunetul în cauză, clar și mai degrabă acut, devine foarte repede exasperant pe timpul nopții.
    Un alt autor al studiului, Anurag Agarwal, profesor la facultatea de Inginerie din cadrul Universității Cambridge, a devenit interesat de acest subiect după ce a fost deranjat de o mică scurgere de apă provenind din podul casei unui prieten. „Întrucât nu reușeam să dorm din cauza zgomotului produs de apa care curgea, picătură după picătură, într-o găleată, am început să reflectez la această problemă”, a dezvăluit cercetătorul. El a discutat a doua zi cu prietenul lui și cu un alt cercetător. „Am fost surprinși să descoperim că nimeni nu găsise cu adevărat cauza acelui sunet”, a subliniat Anurag Agarwal, citat într-un comunicat al Universității Cambridge.

„Obiect al curiozității”

    Cu toate acestea, sunetul produs de o picătură de apă care cade pe suprafața apei face „obiectul unei curiozități științifice de peste un secol”, reamintesc autorii studiului. Mecanica fenomenului este deja cunoscută. În momentul impactului, se formează un fel de cavitate, apoi se emite un mic jet de lichid și se creează o mică bulă de aer. Cât privește zgomotul asociat, până la acest studiu, oamenii de știință s-au interesat mai mult de sunetul produs sub apă de căderea picăturii, decât de sunetul generat de picătură în aer, a dezvăluit Peter Jordan. Cercetătorii au efectuat măsurători cu un microfon pentru a analiza sunetul ce se propagă în aer și cu un hidrofon pentru a capta sunetul care este difuzat în apă. Ei au realizat, de asemenea, imagini de mare viteză ce prezentau căderea picăturii de apă, obținând un film cu difuzare lentă, ce le-a permis să vadă ceea ce se petrecea cu exactitate la nivelul suprafeței lichidului.
    Apoi, savanții au corelat ceea ce vedeau cu semnătura acustică a picăturii, măsurată în apă și în aer. În final, adăugând în apă detergent lichid pentru veselă, ei au modificat proprietățile elastice ale lichidului analizat. „Am constatat că acest lucru împiedica bula de aer să se formeze și că, dintr-o dată, nu mai exista acel sunet deranjant”, a explicat Peter Jordan. „Puțin detergent lichid în apă poate, potențial, să remedieze această problemă. Totuși, studiul nostru este valabil pentru o anumită viteză de impact și pentru o anumită mărime a picăturii de apă”, au adăugat autorii cercetării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?