Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Cupa Mondială – Neymar și frăția fotbalului!


    Marele spectacol al fotbalului mondial care luminează zilele și serile microbiștilor, dar și ale foarte multor simpli privitori, și-a consumat o bună parte din primele două etape. Și-au luat partea de glorie cuvenită până acum naționalele Rusiei, Uruguay-ului, Franței și Croației, calificate în optimi. Gazdele turneului final, chiar dacă nu arătau prea bine ca echipă înainte de începerea competiției, au arătat că au potențial și că sunt dispuse la muncă multă și făcută cu cap pentru a urca în fazele de sus ale Cupei Mondiale. Uruguay și Franța au fost departe de ceea ce scrie de obicei pe blazonul unor foste campioane mondiale, dar târâș-grăpiș, complet nespectaculos, au acumulat în două jocuri punctele promovării. Croația, în schimb, a arătat ca o superechipă ce pare capabilă de o superperformanță. Aseară după închiderea ediției noastre de astăzi, urma să se dispute ultimele jocurile ale etapei a doua în grupele D și E. În D, unde Croația este solistă, Nigeria și Islanda urmau să aibă o întâlnire cam de totul sau nimic pentru Argentina, marea deziluzie de până acum a turneului. În grupa E, indiferent de rezultatul întâlnirii dintre Serbia și Elveția lucrurile rămâneau în suspensie până după ultima etapă. Au impresionat până acum, prin joc sau rezultate, Spania, Portugalia, Suedia, Islanda Elveția, Belgia, Anglia, Japonia, Senegal. 
    Mult sub ceea ce se aștepta de la ea este Argentina, grupare plină cu vedete care fac legea în echipele lor prin Europa, dar care la turneul final și individual, dar mai cu seamă ca echipă, sunt de nerecunoscut. Și de neiertat nu doar de suporterii care umplu tribunele stadioanelor unde joacă favoriții lor, ci și de cei care le sunt suporteri prin lumea largă. Nici Germania nu a fost mai brează în jocul pierdut în fața Mexicului! Și argentinienii și nemții s-au crezut stăpânii inelelor în fotbal la acest turneu, și-au tratat adversarii cu o superioritate păguboasă iar când aceștia nu le-au făcut pârtie, au pierdut orientarea în teren, vlaga și știința de fotbal. Nici Brazilia nu a strălucit! Dar cel puțin a reușit un egal cu o echipă care nu mai pierduse de foarte multe meciuri – Elveția, și a câștigat într-un final târziu, în fața unei echipe a Costa Ricăi capabilă de mai mult decât acel 0-2 cu brazilieni după înțepătura golgeterului cu față de copil, Coutinho, și reluarea mingii de Neymar în poarta goală a adversarei.
    După două jocuri în care mai mult a dansat și a simulat decât a construit și finalizat, probabil și pentru că nu este complet refăcut după vechea accidentare, Neymar a reușit să înscrie. Două minute mai târziu, la final de joc, a căzut în genunchi, cu fața în mâini. Probabil plângând a descătușare, probabil mulțumindu-i zeului fotbalului. Au venit apoi, ai lui, coechiperii, l-au înconjurat ca într-o frăție a fotbaliștilor. Mi-aș fi dorit ca și Messi, marele Messi să se afle într-o ipostază similară la finalul unuia dintre cele două jocuri în care nu a părut a fi pe teren. Dar nu a fost cazul. Pe Neymar îl vom mai vedea în turneu și după meciurile din grupă. Pe Messi nu prea cred. Va pierde spectacolul, ceea ce nu-i puțin lucru pentru oamenii care au așteptat Cupa Mondială pentru a vedea evoluând jucători de talia lor. Norocul lor este că CR 7, marele Ronaldo, nu are nevoie să cadă în genunchi pe gazon final de meci. El pur și simplu joacă, marchează. Strălucește. Dar toți trei, și mulți alți jucători care au strălucit până acum la Mondial alcătuiesc o splendidă frăție a fotbalului, indiferent de starea lor de moment!                       

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?