Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO: Reuniune după 55 de ani de la absolvire. Profesorul Cornel Noană: „Vreau să revenim la denumirea de Liceul Unirea”


    Momente emoționante, ieri, la Colegiul Unirea unde absolvenții generației 1959-1963 au aniversat 55 de ani de la absolvirea liceului. Evenimentul, la care au participat 41 din cei 120 de absolvenți, a avut loc în aula Colegiului Unirea unde cei prezenți au rememorat anii adolescenței. Evenimentul a fost organizat de un grup de inițiativă, format din fostul deputat Laurențiu Veber, Dan Bogdan, economistul Mihai Ionescu, Jan Pavel, Viorel Roman. A fost un eveniment deosebit pentru care foști colegi au venit special din Israel. Cu această ocazie a fost publicat un volum cu amintiri scrise de 26 foști elevi ai liceului intitulat „Întalnirea jubiliară a uniriștilor de la «Mica Universitate» în anul Centenarului Marii Uniri”, care conține inclusiv fotografii de la reuniunile de după absolvire. Foștii elevi au ascultat Gaudeamus dar și imnul actual al Colegiului Unirea, compus de formația Taxi. S-a ținut un moment de reculegere în memoria foștilor colegi și dascăli decedați, iar directorul Colegiului Unirea, Cornel Noană a vorbit despre evoluția liceului în ultimii ani. „Această întâlnire are loc într-o perioadă specială. Anul acesta este Centenarul Marii Uniri iar faptul că noi am fost elevi aici este o coincidență fericită. Nu uităm că România este cea mai tânără țară din Europa, are o sută de ani. Suntem mândri de acest lucru. Noi suntem ultima generație care a prins al doilea război mondial, fiind născuți, cei mai mulți dintre noi, în anii de război. Toți cei de după noi vor fi din tânăra generație, care nu au cunoscut perioada de război”, a spus Mihai Ionescu.
    Acesta a arăta că o caracteristică a acestei generații este că a parcurs toate cele trei etape sociale, anii 45-50, trecerea de la capitalism la comunism, anii 50-89, când a fost perioada de studii și cea activă iar după 90 când a fost perioada de tranziție spre economia de piață. Cei prezenți vor încerca să ajute financiar fundația Colegiului, cea care gestionează activitatea culturală artistică. De asemenea, s-a propus instituirea unui Fond al Speranței iar banii strânși să fie utilizați la publicarea de anunțuri în presă atunci când se stinge vreun coleg. Majoritatea absovenților au făcut studii universitare, unii au fost conducători de firme, alții de structuri parlamentare. „Nu ne putem lăuda cu milionari, miliardari. Important este că niciunul dintre colegii noștri nu au avut probleme în justiție”, a precizat Mihai Ionescu. Acesta a subliniat că scopul cărții  „Întalnirea jubiliară  a uniriștilor de la «Mica Universitate» în anul Centenarului Marii Uniri” este de a inspira următoarele generații să facă la fel. „Așa se scrie istoria, de cei care au trăit, nu de povestitori, de cei care scriu din ziare sau amintirile altora. E un document care exprimă gândurile celor care au parcurs acești 55 ani de viață”, a spus acesta. Cinci dintre exemplarele volumului au fost donate bibliotecii Colegiului iar două exemplare vor fi donate Bibliotecii Județene.

„Vreau să revenim la denumirea de Liceul Unirea”

    Directorul Colegiului Unirea, Cornel Noană, a vorbit despre evoluția liceului în ultimii ani, a prezentat lucrările care sunt în curs de realizare la liceu. Directorul a subliniat că misiunea liceului a fost întotdeauna de a crea caractere, de a trimite în lume absolvenți foarte bine pregătiți. „Vă spun bine ați revenit în clădirea școlii pe care ați absolvit-o, o școală care nu este altceva decât suma valorilor elevilor ei și, din această cauză, liceul Unirea are o valoare foarte mare. Fiecare generație nu face decât să adauge plusvaloare la istoria sa”, a spus directorul Cornel Noană. Acesta a precizat că se dorește revenirea la denumirea de Liceul Unirea după ce a apărut o inflație de colegii naționale în sistemul educațional. „Vreau să revenim la denumirea de Liceul Unirea, sunt prea multe colegii naționale”, a precizat directorul Noană.

Propunere de aniversare în Israel

    În fața colegilor au luat cuvântul cei care s-au ocupat de organizarea evenimentului dar și cei care au vorbit despre cei absenți la eveniment. Fostul deputat Laurențiu Veber a propus și ca o întâlnire din următorii ani să aibă loc în Israel. „Mulțumesc celor prezenți, colegi și colege. Vă urez multă sănătate. Mulțumesc conducerii liceului și mă gândesc la un singur lucru. Ce ar fi ca una dintre întâlniri să se facă în Israel?”, a spus Laurențiu Veber.

    Avocatul Didi Băjenaru le-a mulțumit pentru prezența la eveniment și a profitat de ocazie pentru a le cere foștilor colegi să se implice în viața socială din țară în aceste momente. „Să mulțumim colegilor din Israel care sunt în continuare alături de echipa promoției 1963, sunt astăzi împreună cu noi. Mă bucur să ne reamintim din frumoasele zile petrecute la acest liceu Unirea, un liceu cu tradiție, deosebit, care scoate oameni deosebiți cu care să ne mândrim. Trăim, la nivel de țară, momente deosebite. Cred că este momentul ca și noi să ne implicăm în această viață socială având în vedere faptul că dihonia, ura au putut să penetreze atât de puternic în sufletele multor români, care pur și simplu mă înspăimântă. Să facem ceva pentru a redeveni ceea ce am fost odată, să ne batem pentru unitatea acestui popor”, a spus avocatul Didi Băjenaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?