Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Deputatul Tîlvăr i-a invitat pe austrieci să investească în Vrancea


Președintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, deputatul vrâncean Angel Tîlvăr, a discutat despre investițiile austriece în România cu o delegație a Consiliului Național al Republicii Austria. Discuțiile au avut loc în cadrul întâlnirilor cu delegații străine pentru a pregăti Președinția română a Consiliului UE din primul semestru al anului viitor.
Marți, la Palatul Parlamentului, a avut loc o întrevedere cu delegația Comisiei pentru afaceri europene din Consiliul Național al Republicii Austria, condusă de Reinhold Lopatka, în cadrul vizitei oficiale întreprinse în această perioadă la București. La discuții a participat deputatul Petru Gabriel Vlase, vicepreședinte al Camerei Deputaților, precum și membri ai Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților și din Consiliul Național al Republicii Austria. Discuțiile au evidențiat interesul reciproc pentru consolidarea relațiilor între cele două Parlamente, la nivelul comisiilor de specialitate. Principalele teme atinse în cadrul convorbirii au fost cele de interes comun, cum ar fi migrația, securitatea digitală, strategia Dunării, politica de coeziune și dezvoltarea economică. Cu acest prilej, în spiritul bunelor relații economice între țările noastre, deputatul Angel Tîlvăr a relansat invitația intensificării investițiilor austriece în România și în județul Vrancea, Austria situându-se în topul investitorilor străini în România.
Deputatul Angel Tîlvăr a prezentat stadiul pregătirii și al organizării activităților pentru Președinția României la Consiliul UE din primul semestru al anului 2019 și a cerut detalii privind organizarea Președinției de la omologul austriac, ținând cont de experiența Austriei, care în iulie, anul acesta, se va afla la al treilea mandat. Președintele Consiliului Național austriac, Reinhold Lopatka, a subliniat rolul deosebit de important al Parlamentului în susținerea temelor europene de interes comun în conturarea cât mai exactă a priorităților agendei Președinției Consiliului UE.
Ambii oficiali au fost de acord că deținerea Președinției Consiliului UE reprezintă o provocare, dar și o excelentă oportunitate care trebuie valorificată, în acord cu principiile și valorile Uniunii și cu angajamentul pentru o Uniune Europeană mai puternică și mai coezivă. „Întâlniri și discuții, cum este aceasta, sunt esențiale pentru Austria și România. Å¢ările noastre vor asigura succesiv președinția rotativă și vor colabora pentru a avea mandate de succes în fruntea Consiliului UE”, a afirmat deputatul Angel Tîlvăr.
Reinhold Lopatka a dezvăluit că țara sa dorește să atragă toți cetățenii și să-i implice activ, printr-o abordare informală, în activitățile ocazionate de Președinția austriacă, iar social democratul vrâncean a subliniat consensul instituțional și politic la nivel național, în susținerea Președinției române a Consiliului UE, lucru evidențiat și de sondaje, din care reiese ca românii sunt cei mai pro-europeni cetățeni.
Președinția Consiliului se asigură prin rotație între statele membre ale UE la fiecare 6 luni. Statele membre care dețin Președinția colaborează în grupuri de trei, denumite „troika”. Austria va deține Președinția înaintea României, urmând ca după țara noastră să continue Finlanda, în condițiile în care nu intervin modificări generate de Brexit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?