Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Uleiul de pește ajută la scăderea circumferinţei taliei copiilor, putând diminua riscul cardiovascular (studiu)


Acizii grași omega-3 – grăsimi benefice care se găsesc în pește – pot stimula sănătatea inimii în cazul adulților, însă un nou studiu, citat de UPI, sugerează că și copiii pot beneficia de pe urma acestora. În cadrul unei cercetări realizate în Australia, unor grupuri de copii li s-a administrat zilnic un supliment cu ulei de pește sau un placebo, începând de la vârsta de 6 luni. Când au împlinit 5 ani, oamenii de știință au descoperit că talia celor care consumaseră ulei de pește erau mai mici decât ale celor care primiseră câte un placebo. Circumferința mai mare a taliei este un factor binecunoscut pentru declanșarea bolilor cardiace, conform Asociației Americane a Inimii.
Cercetătorii au descoperit de asemenea că băieții care au primit suplimente cu ulei de pește când erau bebeluși aveau un nivel mai mic de insulină circulantă și o rezistență mai scăzută la insulină la vârsta de 5 ani. Insulina este un hormon care transportă glucoza din alimentație în celule pentru a fi utilizată drept combustibil. Rezistența la insulină și nivelurile ridicate ale insulinei joacă un rol în apariția diabetului de tip 2.
Pentru această cercetare, condusă de Valene See de la Universitatea Australia de Vest, au fost recrutate 420 de gravide din Perth, femei care aveau un risc ridicat de alergii și a căror alimentație era săracă în pește. Bebelușii acestora au fost repartizați în mod aleatoriu în două grupe care au primit zilnic, în primele șase luni de viață, fie 650 miligrame de ulei de pește, fie un placebo cu ulei de pește. Lichidul a fost administrat oral prin înțeparea capsulelor și scurgerea uleiului în gură. După ce subiecții au împlinit vârsta de 5 ani, oamenii de știință au prelevat mostre de sânge și au măsurat circumferința taliei a 165 de copii cărora le-a fost administrat ulei de pește și a 157 de copii care au primit placebo.
Circumferința taliei copiilor din primul grup era cu 0,43 inci (1,09 centimetri) mai mică. De asemenea, în cazul băieților care au primit ulei de pește nivelurile de insulină erau cu 21% mai scăzute, iar rezistența la insulină era cu 22% mai mică. ”Se pare că utilizarea uleiului de pește poate contribui la scăderea circumferinței taliei, un important factor de risc cardiometabolic. Însă, nu putem spune deocamdată cu siguranță dacă acest lucru este de durată”, a declarat medicul endocrinolog Siham Accacha, care nu a fost implicat în acest studiu. ”De asemenea, nu sunt sigură de ce concluziile privind insulina îi vizează doar pe băieți”, a adăugat Accacha, directoarea programului de diabet pediatric de la Spitalul Winthrop al Universității din New York.
Potrivit specialistei în nutriție Samantha Heller de la Centrul Medical Langone al Universității din New York, care nu a fost implicată în cercetare, ar putea fi vorba despre o ”metodă bună” pentru a asigura o sănătate bună a copilului. ”Cunoaștem faptul că acizii grași omega-3 sunt importanți în dezvoltarea creierului și ochilor în perioada fetală, iar acest lucru i-ar putea ajuta (pe copii) să-și dezvolte gustul pentru alimente sănătoase (pește)”, a spus Heller. Accacha și Heller au declarat că aceste concluzii trebuie să fie replicate în cadrul unor studii viitoare pentru a se observa efectele la 10 ani și peste această vârstă și dacă efectele pozitive ale administrării de ulei de pește continuă.
Studiul a fost publicat în jurnalul Pediatrics.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?