Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Alertă prin ”Interpolul” documentelor școlare; procedurile de echivalare a studiilor au fost modificate


Procedurile de echivalare a studiilor efectuate în străinătate au fost modificate de Ministerul Educației Naționale, iar elevii și părinții acestora nu trebuie să mai aducă foile matricole cu disciplinele studiate și notele obținute peste hotare. Acestea sunt înlocuite cu „documente școlare din care să rezulte nivelul, durata și promovarea clasei/ claselor pentru care se solicită echivalarea” și de „alte documente, dacă este cazul (adeverință emisă de autoritatea competentă din țara de origine care să confirme autenticitatea documentelor de studii”, după cum se arată în noile prevederi.
Toate modificările sunt prevăzute în Ordinul nr. 3.217 /2018, care modifică anexa nr. 1 la Ordinul nr. 5.268/2015 pentru aprobarea Metodologiei privind echivalarea de către inspectoratele școlare județene a perioadelor de studii efectuate în străinătate și la organizațiile furnizoare de educație, care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară, înscrise în Registrul special al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar și pentru aprobarea modelului atestatului de echivalare a studiilor efectuate în străinătate.
Ordinul se referă la elevii care urmează învățământul preuniversitar sau o rută profesională și care vor să se întoarcă în țară să își continue studiile sau să se mute la școală de stat de la o școală în care li se predă conform unui sistem educațional din altă țară. Conform noilor modificări, echivalarea se realizează la nivelul clasei absolvite sau în curs de absolvire, iar înscrierea la școala din România nu se mai poate face într-o clasă inferioară ultimei clase absolvite în străinătate. Până acum, printr-o cerere, părinții puteau solicita înscrierea copiilor într-o clasă inferioară celei absolvite sau în curs de absolvire în străinătate, mai ales dacă elevul era testat și se recomanda acest demers în interesul lui.
Anterior modificărilor, metodologia se referea numai la echivalarea studiilor până în clasa a X-a, inclusiv. Acum, ea acoperă tot liceul, precum și rutele profesionale. De asemenea, acum procedura de echivalare se aplică și în cazul persoanelor care cer protecție internațională, nu numai celor care deja au obținut-o.
Potrivit recomandărilor făcute de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vrancea, în cazul absolvenților de clasa a VIII-a care se întorc în țară în această vară este indicat să se adreseze direct comisiei județene. Totodată, reprezentanții ISJ atrag atenția că toate actele trebuie foarte atent completate, mai ales în cazul celor care pleacă din țară, pentru că există la nivel european un fel de „Interpol” al documentelor școlare. În cazul județului Vrancea au existat două alerte, dar care nu s-au confirmat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?