Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

O metodă care ar putea să contribuie la regenerarea smalţului dentar, creată de cercetătorii britanici (studiu)


Cercetătorii de la Universitatea Queen Mary din Londra au anunțat vineri că au creat în laborator un material care ar putea să contribuie la regenerarea smalțului dentar, prevenind astfel apariția cariilor și a gingiilor sensibile, informează PA. Acoperind partea externă a dinților, smalțul este cel mai dur țesut din corpul uman, putând să reziste la temperaturi extreme și la atacurile acizilor din băuturi și alimente, caracteristici care îl ajută să reziste intact timp de mai multe decenii. Dar, spre deosebire de alte țesuturi din organism, odată ce este distrus, smalțul dentar nu se mai poate regenera – cauzând dureri și pierderi ale dinților pentru aproximativ 50% din totalul populației mondiale.
Cercetătorii de la Universitatea Queen Mary din Londra au anunțat însă că au reușit să dezvolte o nouă metodă de „creștere” a unui material mineralizat, ce ar putea să deschidă calea spre regenerarea unor țesuturi dure, precum smalțul dentar și oase. Sherif Elsharkawy, medic stomatolog și unul dintre autorii principali ai studiului, a declarat: „Aceasta este o descoperire interesantă, deoarece simplitatea și versatilitatea platformei de mineralizare deschide oportunități noi pentru a trata și a regenera afecțiunile dentare”. „De exemplu, am reușit să producem bandaje rezistente la acid, care se pot infiltra, mineraliza și proteja tubulii dentari expuși (canale microscopice, n.r.) din dinții umani, în cadrul tratamentului împotriva hipersensibilității dentare”, a adăugat același medic stomatolog.
Cercetătorii britanici au descoperit o proteină care este capabilă să declanșeze creșterea unor cristale, într-o manieră similară felului în care cresc cristalele minerale atunci când smalțul dentar se dezvoltă în organismul uman. Alvaro Mata, coordonatorul studiului, consideră că „descoperirea-cheie” a constat în găsirea unei modalități eficiente de exploatare a acelor proteine pentru a controla și a ghida procesul de mineralizare. Experții consideră că noul studiu, publicat în revista științifică Nature Communications, are potențialul de a fi utilizat într-o varietate de feluri în medicina regenerativă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?