Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Forumul Naţional al Copiilor: Copiii vor ore de educaţie pentru sănătate, mai mulţi consilieri școlari


Suplimentarea numărului de consilieri și medici școlari, introducerea orelor de educație pentru sănătate în programă, precum și mai multă atenție dată de autorități fenomenului de bullying sunt printre recomandările pe care delegația copiilor participanți la Forumul Național al Copiilor le-au înmânat Secretarului de Stat din Ministerul Educației, informează un comunicat de presă al organizației Salvați Copiii.
Potrivit sursei citate, peste 100 de copii din București și alte 15 județe ale țării au participat, între 1 și 4 iunie, la cea de 18-a ediție a Forumului Național al Copiilor, a cărui tema principală a fost chiar dreptul la sănătate și învățarea alegerilor corecte. „Copiii participanți la acest eveniment de tradiție al Organizației Salvați Copiii România au prezentat astfel autorităților, în data de 4 iunie, o serie de recomandări pentru îmbunătățirea sistemului de educație, prin asigurarea accesului egal la școală și servicii medicale pentru toți copiii, educație de calitate și cursuri din care cei mici să deprindă exercițiul unor decizii bune pentru sănătate. De la dialogul purtat la Ministerul Educației, desfășurat într-un context informal și încurajator pentru copii, delegația de elevi a plecat cu promisiuni ale căror îndepliniri cei mici le vor monitoriza”, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, secretarul de Stat în MEN Ionel Florian Lixandru i-a asigurat pe copii că toate recomandările vor fi luate în seamă. „Parteneriatul cu elevii, care dovedesc maturitate și în același timp responsabilitate, este o prioritate pentru MEN. Salvați Copiii România va media acest parteneriat esențial școlii, pentru că unele probleme ridicate de copii sunt stringente, cum e cea a numărului prea mic de consilieri școlari și a reabilitării curriculare pe zona diriginților. De asemenea, educația pentru sănătate și fenomenul bullying-ului sunt două deziderate care pot fi atinse prin efortul comun al factorilor implicați”, a spus Lixandru citat în comunicat.
Totodată, la sfârșitul zilei, copiii vor avea posibilitatea de a discuta și cu Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care și-a exprimat grija pentru ca toți copiii să aibă acces la informații privind sănătatea. „Pentru mine este o emoție reală să mă aflu lângă copii. Pentru orice părinte educația și sănătatea copilului său reprezintă principalele preocupări. Totodată, orice stat guvernat în mod responsabil trebuie să manifeste un viu și neîncetat interes față asigurarea sănătății și educării tinerei generații!”, a spus Sorina Pintea, conform aceleiași surse. „De la an la an, copiii noștri ne uimesc din ce în ce mai tare cu luciditatea și capacitatea de a radiografia problemele dintr-un sistem atât de vulnerabilizat în ultimii 28 de ani. Totodată însă, cei mici au fost capabili să formuleze cele mai bune și mai accesibile soluții, care să asigure tuturor accesul la educație de calitate și care să răspundă nevoilor elevilor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte Executiv Salvați Copiii România.
Potrivit sursei citate, printre soluțiile copiilor pentru garantarea dreptului la sănătate se numără organizarea, în fiecare școală, a unor sesiuni de informare pentru elevi și părinți în vederea prezentării conținutul opționalului de Educație pentru Sănătate, implicarea consiliilor și asociațiilor de părinți în promovarea opționalului de educație pentru sănătate în vederea predării acestuia la toate clasele, formarea diriginților în educația pentru sănătate, care să aibă cunoștințe, abilități, competențe și atitudini din pedagogie și educație nonformală, medicină, psihologie, organizarea de sesiuni de educație pentru sănătatea sexuală și a reproducerii în timpul orelor de dirigenție. Sesiunile vor fi moderate cu participarea unui medic ori a unui psiholog și se vor organiza în mod obligatoriu de două ori pe lună.
Alte soluții se referă la derularea unor campanii de informare despre sănătatea reproducerii: în zone rurale / comunități defavorizate cu rată crescută a sarcinii la adolescente, creșterea numărului de consilieri școlari, astfel încât unui consilier să-i revină un număr realist de elevi constituie principala condiție în asigurarea prevenirii și intervenției la timp în cazurile de bullying, crearea la nivel național a unei pagini de sesizare și consiliere online, în parteneriat cu MEN, includerea în curricula școlară încă de la clasele primare a noțiunilor cu privire la drepturile copilului, gestionarea emoțiilor și dezvoltarea abilităților sociale, fenomenele de bullying & cyberbullying. Includerea acestor noțiuni în subiecte deja existente precum psihologie, dirigenție, educație civică, desen, TIC și predarea lor într-o formă interactivă, prin acivități non-formale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?