Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614
Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614

Deputatul Tîlvăr a discutat cu parlamentari din Marea Britanie despre drepturile românilor din Regat


Deputatul PSD Angel Tîlvăr a discutat cu parlamentari britanici despre protejarea drepturilor românilor, ale vrâncenilor în special, care trăiesc, muncesc sau studiază în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Discuțiile au avut loc ieri, la Palatul Parlamentului, unde președintele Comisiei pentru afaceri europene, deputatul Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu delegația Grupului de prietenie cu România din Parlamentul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, formată din Bob Blackman, John Grogan, Drew Hendry și Carol Monaghan. La discuții a participat și Excelența Sa, Sorin Dan Mihalache, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, precum și deputați din Comisia pentru afaceri europene și din Comisia pentru politică externă din Camera Deputaților.
Deputatul Angel Tîlvăr a subliniat importanța pe care Parlamentul României o acordă protejării drepturilor cetățenilor români și ale familiilor lor care trăiesc, muncesc sau studiază în Regat. Președintele Grupului de prietenie din Parlamentul Regatului Unit, Bob Blackman, a confirmat că, în Marea Britanie, comunitatea românească este una foarte importantă, și că, prin munca lor, românii din Regatul Unit aduc o contribuție însemnată mediului economic britanic.
Potrivit unui comunicat de presă, întâlnirea a prilejuit un schimb de opinii cu privire la temele de actualitate ale agendei bilaterale, în contextul internațional, fiind subliniat rolul deosebit al diplomației parlamentare și al Grupurilor parlamentare de prietenie, în intensificarea și consolidarea relațiilor de cooperare dintre cele două țări, exprimându-se încrederea că bunele relații româno-engleze vor continua, neafectate de rezultatele negocierilor privind ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.
De asemenea, deputații români au evidențiat valoarea parteneriatului strategic bilateral pentru domeniile vitale, precum apărarea și securitatea, având în vedere și contextul geopolitic complicat din zona Mării Negre, adăugând că dezvoltarea relațiilor economice între cele două state trebuie să rămână prioritară. La rândul lor, parlamentarii britanici au adus în discuție și colaborările pe plan educațional, apreciind necesitatea continuării parteneriatelor academice, cum este programul Erasmus, a programelor educaționale și de cercetare cu impact pozitiv reciproc.
Deputatul Angel Tîlvăr a menționat, de asemenea, o serie de teme care se regăsesc pe ambele agende parlamentare, referindu-se îndeosebi la colaborarea interparlamentară pe tema traficului de ființe umane, care se află pe lista problematicilor de interes ale Președinției române a Consiliului Uniunii Europene din 2019. În acest context, deputatul Tîlvăr a precizat faptul că „există o strânsă comunicare între echipele care lucrează pe acest subiect, fiind în curs de elaborare Raportul anual al activității de combatere a traficului de persoane, din perspectiva parlamentară. Colaborarea cu partea engleză este extrem de importantă în acest proces, mai ales că din statistici reiese că numărul românilor, victime ale traficului de ființe umane, este cel mai ridicat în Marea Britanie”.
În final, ambele părți au apreciat rolul activ, în menținerea și dezvoltarea relațiilor bilaterale, al ambasadorului României la Londra, Excelența Sa Dan Mihalache și al ambasadorului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Excelența Sa Paul Brummel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?