Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

ANM: Regim termic sub semnul variaţiilor de temperatură și al instabilităţii atmosferice, în intervalul 21 mai – 3 iunie


Regimul termic va continua să fie oscilant până pe data de 3 iunie, cu o primă săptămână caracterizată de o vreme în general caldă, dar și cu ploi sporadice, în timp ce săptămâna a doua de prognoză va aduce temperaturi ceva mai scăzute, dar și precipitații pe arii ceva mai extinse, arată prognoza de specialitate, publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În Moldova, valorile termice diurne vor marca o creștere continuă în primele patru zile ale intervalului de prognoză, astfel încât vor ajunge în jurul a 29 de grade, caracterizând o vreme caldă pentru această perioadă. În intervalul 24 – 26 mai vor fi în scădere, spre medii de 24 de grade, apoi vor avea variații relativ mici. Minimele nocturne, de la o medie regională de aproximativ 8 grade, vor crește în intervalul următor, astfel că, în 25 mai, vor ajunge la o medie în jurul a 15 grade. Până în 27 mai, vor scădea din nou, spre 12 grade și ulterior se vor menține relativ staționare. Ploile se vor semnala cu totul izolat până în jurul datei de 25 mai, însă în a doua săptămână de prognoză va crește probabilitatea pentru averse, pe spații mai extinse.

La munte, valorile diurne ale temperaturii aerului vor marca o creștere până pe 24 mai, de la 11 grade la 17 grade, în medie regională. În  zilele de 25 și 26 mai, acestea vor scădea, însă, spre 15 grade și se vor menține relativ staționare în jurul acestei valori până pe 30 mai, după care se estimează o nouă scădere ușoară, spre o medie de 14 grade. Același parcurs îl vor avea și valorile termice nocturne, respectiv o creștere de la o medie de 5 grade, în dimineața zilei de 21 mai, până la 9 grade, la sfârșitul nopții de 24 spre 25 mai. Se va consemna o scădere până în jurul valorii de 7 grade în cursul dimineților de 26 și 27 mai, pentru ca mai apoi să nu mai existe variații semnificative. Manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi în cea mai mare parte a intervalului de prognoză. Astfel, aversele, însoțite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, posibil, grindină, vor fi mai însemnate cantitativ în perioadele 25 – 29 mai și 30 mai – 3 iunie.

Articolul integral pe https://bit.ly/2x30lMf

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?