Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

GALERIE FOTO: Concursul regional ”Trasabilitatea produselor – între teorie și practică”, la Colegiul Tehnic ”Ion Mincu”


Cea de a treia ediție a Concursului regional de eseuri pentru elevi, „Trasabilitatea produselor – între teorie și practică”, s-a desfășurat la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” din Focșani. Concursul este înscris în CAER 2018 și este activitatea principală a Proiectului educativ interșcolar cu același nume. Ideea proiectului a venit din necesitatea cunoașterii și respectării principiilor de bază în producerea, prepararea și servirea produselor alimentare, impunându-se cunoașterea și respectarea legislației internaționale privind calitatea produselor și siguranța alimentară. În procesarea alimentelor, trasabilitatea reprezintă cunoașterea si respectarea principiilor de bază în producerea, prepararea, gestionarea și servirea produselor alimentare.
    Extinderea preferinței consumatorilor pentru alimentele ecologice sau tradiționale presupune urmărirea principiilor trasabilității atât în unitățile de producție cât și în unitățile de alimentație publică. „Prin intermediul acestui proiect urmărim schimbul de informații între elevii participanți, cât și stimularea lucrului în echipă în vederea atingerii obiectivelor propuse. Acest proiect îmbină noțiunile teoretice si practice din domenii diferite, le reunește și le aduce în atenția elevilor printr-o temă comună de studiu și cercetare. Astfel, el urmărește dezvoltarea, în rândul elevilor, a unor competențe similare cu cele prevăzute în programele de specialitate, cât și dobândirea de noi cunoștințe prin împărtășirea reciprocă a informațiilor între elevii de la specialități diferite. Pe lângă acumularea de cunoștințe individuale, un rol important îl are comunicarea în cadrul grupului de elevi și în cadrul clasei. Elevii pot colabora la realizarea unor proiecte, facilitându-se viitoarea lor integrare socială și profesională. Cu cât sfera relațiilor de comunicare este mai amplă, cu atât percepția asupra societății în care trăim este mai reală”, transmit profesorii implicați în proiect.
    Concursul s-a desfășurat pe trei secțiuni: Tehnologii de obținere a produselor de origine vegetală, Tehnologii de obținere a produselor de origine animală, Tehnologii de prelucrare, comercializare, păstrare și servire a produselor și serviciilor. Participarea a fost directă și indirectă. Din județul Vrancea au trimis lucrări elevi de la colegiile tehnice din municipiul Focșani, Liceul Tehnologic „Al Ioan Cuza” Panciu și Liceul Tehnologic Odobești. De asemenea, au participat elevi din județele Călărași, Neamț, Buzău, Galați și Bacău. Juriul, format din cadre didactice și un reprezentant al agenților economici, a apreciat diversitatea temelor abordate, respectarea cerințelor din Regulamentul concursului și frumusețea prezentărilor PPT, acordând numeroase premii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?