Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Expoziție „Flori – Flori – Flori”, pregătită de Noaptea Muzeelor


    Muzeul Vrancei a pregătit o expoziție inedită pentru „Noaptea Muzeelor”, manifestare ajunsă la a XIV-a ediție. Conducerea Muzeului Vrancei a anunțat că, în Casa Alaci, muzeografii din trei secții, respectiv Istorie, Naturale și Etnografie, au realizat o inedită expoziție intitulată „Flori – Flori – Flori”, care poate fi vizitată începând cu ora 18.00. Expoziția prilejuiește publicului o nouă întâlnire cu lucrările pictorilor Nicolae Rădvan („Natură statică”), Dan Cristian („Flori”), Benone Șuvăilă („Flori galbene”) și Liviu Nedelcu („Flori de liliac”, „Ramură de măr”, „Vas cu trandafiri” și „Vas cu frezii”). Absolvenți ai unei instituții de învățământ superior, aceștia au participat la o serie întreagă de expoziții individuale și de grup, atât în țară cât și în străinătate. Creațiile lor s-au bucurat de un  real succes, munca lor fiind răsplătită cu multe premii și distincții.
    „În cadrul naturii, plantele, prin însăși existența lor, constituie fondul vieții, iar prin mireasma, aspectul și coloritul petalelor, acestea reprezintă modalitate de relaxare, de bucurie. Farmecul și frumusețea florilor este o sursă nesecată de inspirație în arta decorativă populară, alături de noblețea și gingășia surprinse cu aleasă măiestrie în penelul pictorilor sau în versurile poeților. Planșele de ierbar cu plante din zona Vrancei aflate în patrimoniul Muzeului, oferă un plus de explicații științifice legate de florile care se regăsesc în registrele decorative ale cusăturilor și broderiilor tradiționale românești, sau în tablourile marilor pictori. Plante ca laleaua, garoafa, bujorul, macul, trandafirul, motivul spicului sunt prezente în desene executate simetric, artistic sau stilizat, interpretate pe pânză, ceramică, lemn, împodobind obiecte decorative, vestimentare sau de uz casnic. Prezentarea florilor de trandafir, garoafă, mac, bujor etc. folosite de către om în cusăturile tradiționale, împreună cu eșantioanele respective, conduc spre partea de artă populară românească a expoziției. Nume sonore ale picturii românești și universale au adus un omagiu frumuseții florilor și naturii în marea sa generozitate de forme și culori. Prin această expoziție vizitatorul descoperă interpretări ale florilor și contextul în care anumite motive florale au îmbogățit arta populară și arta plastică românească. Talentul mânuirii penelului scoate la iveală sensibilitatea autorului în fața Frumosului ca dat al naturii, provocând emoție sufletească celui care le admiră, indiferent de loc, de spațiu și de timp”, arată conducerea Muzeului Vrancei.
    În cadrul expoziției pot fi vizitate specii comune din plantele periclitate, declarate monumete ale naturii și ocrotite prin lege. O piesă semnificativă aflată în patrimoniul Muzeului Vrancei, expusă publicului pentru prima dată, este Ierbarul de Graminee din Ungaria, cu o vechime de peste 100 de ani, ce conține peste 90 plante din familia gramineelor. Un alt moment constă în prezentarea sub formă de plante de ierbar, imagini foto și planșe pictate, a unor varietăți de garoafe și trandafiri. Prin studii și cercetări de specialitate, unele specii sălbatice cu însușiri estetice deosebite sunt selecționate și ameliorate pentru a se obține o multitudine de varietăți de cultură superioare sub aspect estetic. Tot în Noaptea Muzeelor va fi organizată o activitate la Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuță ” din Dragosloveni, în parteneriat cu Direcția Județeană de Cultură Vrancea, unde manifestările vor începe la orele 17.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?