Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

ANSVSA a interzis activitatea unei unităţi care producea gheaţă alimentară în București


Inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București au interzis activitatea unei unități care producea gheață alimentară și au aplicat o sancțiune contravențională de 2.000 de lei, pentru condiții de igienă necorespunzătoare. Conform unui comunicat remis, miercuri, acțiunea a fost întreprinsă în urma unei adrese primite din partea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, în care se solicita verificarea condițiilor de igienă din unitatea respectivă. „Până la primirea notificării oficiale din partea ANPC (conform procedurii), prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, ANSVSA a decis demararea unor controale la nivel național, având ca tematică verificarea condițiilor igienă în unitățile care produc gheață alimentară și în depozitele de gheață. Odată cu primirea notificării în care se menționează elemente concrete, se va decide extinderea acestei tematici de control la magazine alimentare, dar și la unități de alimentație publică în care este folosită gheața alimentară (baruri, restaurante etc.)”, se menționează în comunicat.
Președintele ANPC a anunțat marți că rezultatele controalelor efectuate, în perioada 7 – 11 mai, la producătorii de gheață au fost transmise prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente deoarece analizele de laborator au depistat depășirea parametrilor microbiologici. „Cele mai grave probleme întâlnite la operatorii economici controlați țin de existența în gheața destinată consumului uman a unui număr mare de bacterii coliforme și chiar E-coli. Pe eticheta unor producători controlați scria că este apă filtrată și purificată însă aceștia nu au putut prezenta documente în acest sens. Majoritatea celor controlați stau destul de prost în zona actelor primare, a etichetării, dar cel mai grav fapt constatat a fost în zona de producție unde am constatat destul de multe deficiențe, desigur, în limita competenței pe care o are Autoritatea”, a spus Pârvu.
Conform datelor prezentate pe site-ul ANPC, în perioada 7 – 11 mai, comisarii au efectuat un control în ceea ce privește respectarea prevederilor legale în domeniul protecției consumatorilor, la operatorii economici care produc în unități proprii gheața alimentară, atat pe raza municipiului București, cât și la operatorii economici din județele Giurgiu și Constanța. „În urma acestei acțiuni au fost oprite temporar de la comercializare 1.800 kg de cuburi de gheață aflate în depozitele a doi producători, precum și o cantitate de 5.372 pungi cuburi de gheață de 1 sau 2 kg aflate la comercializare în marile magazine”, se precizează pe site-ul ANPC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?