Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Pacienții seropozitivi din Vrancea nu și-au primit tratamentul în totalitate, în ultimele luni


    Bolnavii HIV/SIDA nu și-au putut lua în întregime, în ultimele două luni, tratamentul antiretroviral obligatoriu, oferit gratuit pacienților de Ministerul Sănătății. Situația ne-a fost semnalară de unul dintre vrâncenii care are nevoie de tratament. „Am rămas fără tratamentul ARV(HIV) luna aceasta, deoarece la Boli Infecțioase din Focșani nu s-a mai adus. Nici la V. Babeș din București situația nu e prea bună. Ultimile 2 luni mi le-a dat cu țârâita, dar luna asta nu mai are de unde să îmi dea! Știu că nu este vina farmaciștilor de la Focșani sau de la București! Dar noi cu afecțiunea asta trebuie să murim că nu au ei bani să cumpere tratamentul? Am apelat și la cei de la U.N.O.P.A”, ne-a scris persoana respectivă.
Motivul care a dus la această situație, dramatică pentru bolnavii HIV/SIDA, a fost lipsa banilor. Concret, potrivit conducerii Spitalului Județean, Ministerul  Sănătății a alocat fonduri insuficiente pentru cel de-al doilea semestru, prin Programul de Sănătate.
Potrivit conducerii Spitalului Județean, situația este în curs de rezolvare. Ministerul Sănătății a aprobat ca banii necesari pentru tratament să fie luați din suma alocată pentru semestrul al treilea. „Banii pentru medicamentele din Programul de Sănătate vin de la Ministerul Sănătății. Pentru semestrul al doilea suma alocată a fost insuficientă, am comunicat Ministerului Sănătății acest lucru, iar până la primirea fondurilor suplimentare pentru semestrul al doilea ni s-a aprobat să luăm banii necesari din semestrul al treilea. În acest moment situația este rezolvată și s-a dat drumul licitațiilor pentru medicamente”, ne-a declarat Alina Cosma, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Județean de Urgență.
În Vrancea sunt 199 de bolnavi HIV/SIDA în evidență, iar 183 se află în tratament. Este cunoscut faptul că întreruperea tratamentului ARV conduce la apariția rezistenței virale, la deprecierea stării de sănătate și la reducerea opțiunilor de tratament, toate acestea scurtând viața persoanelor seropozitive. 
    Tratamentul antiretroviral (ARV) este gratuit pentru persoanele afectate de HIV/SIDA, prin Programul național finanțat de Ministerul Sănătății. Tratamentul antiretroviral a fost introdus în România în perioada 1996-1998, iar aceasta a redus semnificativ numărul deceselor în rândul persoanelor seropozitive. ARV-UL este unul  dintre cei mai importanți factori care contribuie la menținerea unei stări de
sănătate bune pentru persoanelor care trăiesc cu HIV. De-a lungul timpului numeroase organizații neguvernamentale au semnalat întreruperi ale tratamentului antiretroviral, în diferite județe din țară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?