Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Depresia postpartum, o problemă de care suferă și taţii


Depresia postpartum (DPP) este o tulburare psihică frecvent întâlnită la mame, dar și la partenerii acestora, în primele luni de la naștere. „Trebuie să fim vigilenți pentru că nu există episoade de depresie doar la mame, ci și la tații copiilor”, a declarat pentru EFE, specialista Diana Ramos, profesor la clinica Universității Keck din South California (SUA). În cadrul unei vizite în Mexic, experta a explicat că de multe ori atenția este îndreptată doar asupra mamei, fără ca tatăl să primească o atenție cuvenită. Potrivit ei, în țările latino-americane prevalează așa numită cultură „macho” care refuză să asculte doleanțele medicale sau emoționale ale bărbatului care a devenit tată.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră depresia postpartum (DPP) o tulburare psihică care afectează una din șase femei. Tulburarea se manifestă prin tristețe permanentă și pierderea interesului față de activitățile care odinioară făceau plăcere, sau incapacitatea de a desfășura sarcinile zilnice timp de cel puțin două săptămâni. În Mexic, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) numește depresia postpartum și depresie maternă, considerând că este o afecțiune suferită doar de mame. „De fapt este o afecțiune de care pot suferi și bărbații care trec prin aceleași etape de nesomn, alimentație proastă și stres”, este de părere Ramos.
Deși din punct de vedere fizic bărbații nu trec prin experiența unei nașteri, ei suferă o schimbare bruscă în relația de cuplu, în finanțele familiei și în stilul de viață. „Ceea ce poate genera un stres puternic și multă anxietate”, notează experta. Potrivit ei, tații pot suferi simptomele tipice depresiei precum stări de proastă dispoziție, irascibilitate, lipsa apetitului. În general, ei nu își exprimă emoțiile ceea ce poate agrava problema”, spune Ramos. Acest lucru se poate datora nivelurilor de testosteron, care scad provocând anxietate și depresie.
Un studiu publicat de revista științifică Hormones and Behavior, la care au participat 149 de cupluri din SUA, arată că și tații trec prin schimbări după nașterea copilului lor, ceea ce poate provoca depresie. Potrivit acestui raport, dacă mama suferă de DPP, și partenerul ei are 40 % probabilități de a suferi de aceeași afecțiune. Specialista a recomandat să se acorde atenție nu doar sănătății psihice a bărbatului, ci și celei fizice, deoarece unele obiceiuri proaste precum consumul de alcool, tutun sau droguri pot influența fertilitatea și pot fi totodată declanșatorul depresiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?