Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Moștenirea genetică ne influenţează modul în care ne bronzăm, dar și riscul de cancer de piele (studiu)


O echipă de oameni de știință a descoperit, în urma unui studiu realizat în Marea Britanie, de ce unele persoane cu pielea deschisă la culoare suferă arsuri solare în timp ce altele, care au aceeași nuanță a tenului, se bronzează. În spatele acestui fenomen s-ar afla anumite gene, identificate de cercetători, după cum relatează AFP. ”Dacă pielea unei persoane răspunde la expunerea la soare prin bronzare sau prin arsuri solare (este un fenomen) determinat, cel puțin parțial, de variațiile din anumite regiuni genomice (”loci”)”, se arată într-un comunicat emis de cercetători.
Studiul publicat marți în Nature Communications are o relevanță deosebită pentru cercetarea cancerului. Acesta demonstrează că moștenirea genetică favorizează arsurile solare și amplifică riscul de a dezvolta melanom. Grupul de populație inclus în studiu – persoane cu pielea albă, rezidente în Marea Britanie – sunt cele mai afectate de cancerul de piele, „cel mai frecvent tip de cancer” din această țară.
În urma analizei datelor prelevate de la peste 121.000 de persoane înregistrate în baza de date britanică Biobank, geneticienii au stabilit la 20 numărul regiunilor genomice cunoscute pentru amplificarea riscului de apariție a arsurilor solare și melanomului. ”Acest studiu identifică noi regiuni genetice relevante susceptibile de influențarea riscului de apariție a cancerului de piele”, a explicat pentru AFP specialistul în genetică Mario Falchi de la King’s College din Londra, unul dintre autorii cercetării. Sunt necesare, însă, investigații suplimentare înainte de efectuarea studiilor clinice, a precizat Falchi.
Pentru publicul larg, aceste concluzii reamintesc un fapt evident: cu cât o persoană prezintă o tendință mai mare de a se arde rapid la soare cu atât trebuie să își protejeze mai bine pielea de efectele razelor. „Oamenii au tendința să uite că arsurile solare sunt cu adevărat periculoase (…) Sperăm că știind că există o legătură genetică între arsuri și cancerul de piele îi poate încuraja să ducă o viață sănătoasă”, fără expunere excesivă, a subliniat el.
Fără nicio surpriză, cea mai mare frecvență a genelor ce determină un risc ridicat de cancer de piele a fost observată la persoanele roșcate, notează sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?