Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

GALERIE FOTO: Concursul „Descoperim tradiţia străbună“, organizat la Panciu, și-a desemnat câștigătorii


    Joi, 3 mai 2018, Casa de Cultură Mihai Eminescu din Panciu a găzduit festivitatea de premiere a Concursului Interjudețean de Artă Tradițională Românească „Descoperim tradiția străbună” – Ediția a XI-a, coordonat de profesoara Maria Cristescu, de la Clubul Copiilor Panciu.
    Concursul a fost organizat cu sprijinul Primăriei Orașului Panciu și al Casei de Cultură Mihai Eminescu Panciu, în parteneriat cu Palatul Copiilor Focșani și Inspectoratul Åžcolar Județean Vrancea. Au participat, ca invitați: primarul Iulian Nica, inspectorul școlar general Lauriana Ailincuței, inspectorul de educație permanentă și activități extrașcolare, Mihaela Simion și directoarea Palatului Copiilor Focșani, Didina Mocanu.
    „Sunt onorat să fim împreună la acest eveniment, inițiat și coordonat de neobosita și inimoasa doamnă Maria Cristescu! Îi mulțumesc, încă o dată, pentru dragostea și, mai ales, pentru răbdarea cu care sădește în sufletele copiilor noștri respectul pentru cântecul, dansul și costumul popular tradițional românesc! Trebuie să conștientizăm faptul că nu putem exista fără tradiții și că ele au contribuit la formarea identității noastre naționale!  Noi – ca părinți, profesori, autorități locale – avem datoria morală de a le stimula copiilor interesul și respectul pentru acest tezaur inestimabil, reprezentat de obiceiuri, datini și tradiții! Cu mare drag am susținut și voi susține în continuare acest proiect care promovează valorile spirituale ale poporului român, pentru că ele sunt și vor rămâne adevărata noastră carte de vizită oriunde în lume!”, a declarat primarul Iulian Nica.
    Inspectorul școlar general, Lauriana Ailincuței a felicitat toți factorii implicați în organizarea evenimentului, mulțumindu-le, totodată, și părinților, pentru faptul că își încurajează copiii să participe la astfel de activități. „Dumneavoastră, doamnelor și domnilor profesori, aveți toată recunoștința noastră – a colegilor mei din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea – pentru munca pe care o depuneți, la școală și acasă, pentru acești copii și pentru ca tradițiile noastre vrâncene să meargă mai departe, prin ei, în fiecare an! Vă urez mult succes în continuare!”, a spus Lauriana Ailincuței.   
    Concursul Descoperim tradiția străbună a avut următoarele secțiuni: Tapiserie – tradițională, în păr de capră, noduri și ornamentală; Mărturii creștine; Icoane pe sticlă și pe lemn; Artă plastică; Desen; Colaje; Pictură și Ouă încondeiate. Ca noutate, în acest an au fost introduse și secțiunile Măști; Artă decorativă și Ștergare. Lucrările au provenit de la palate și cluburi ale copiilor din județele Buzău, Brăila, Galați și Vrancea. Ele au fost evaluate de un juriu din care au făcut parte Camelia Gabriela Ciobotaru, directoarea Casei de Cultură Mihai Eminescu Panciu (președinte) și profesoarele Loredana Obreja, de la Școala Gimnazială Răcoasa și Lăcrămioara Mălăcescu, de la Școala Gimnazială Străoane (membri). Câștigătorii fiecărei secțiuni au fost recompensați cu diplome de participare.
    Au fost acordate diplome de excelență, pentru promovarea artei populare românești, primarului Iulian Nica, inspectorului școlar general Lauriana Ailincuței, directoarei Palatului Copiilor Focșani Didina Mocanu, inspectorului școlar de specialitate Mihaela Simion, directoarei Casei de Cultură din Panciu Camelia Gabriela Ciobotaru și profesoarei Loredana Obreja, directoarea Școlii Răcoasa. Diplome de excelență au primit, de asemenea, și cadrele de la Liceul Tehnologic Al. I. Cuza Panciu, care au colaborat la organizarea evenimentului.
    Festivitatea de premiere a fost precedată de un spectacol care a inclus următoarele momente artistice:
– Suită de cântece și dansuri populare – Școala Gimnazială Răcoasa – coordonator: prof. Loredana Obreja;
– Horă – Clasa pregătitoare A – Liceul Tehnologic Al. I. Cuza Panciu – îndrumător: Mirela Stoica;
– Suită de dansuri populare – Clasa a II-a – Liceul Tehnologic Al. I. Cuza Panciu –  îndrumător: Gabriela Duță;
– Hora moldovenească – Clasa a II-a – Liceul Tehnologic Al. I. Cuza Panciu – îndrumător: Valentina Dună;
– Cântec popular: Ca moldoveanca nu-i nimeni – Francesca Milea – clasa a II-a – Liceul Tehnologic Al. I. Cuza Panciu – îndrumător Valentina Dună;
– Cântec popular – Badea-i ciobănaș la munte – Grupul Româncuțele, pregătit de Maria Cristescu – Clubul Copiilor Panciu;
– Dans popular: Brașoveanca – Clasa I – Liceul Tehnologic Al. I. Cuza Panciu – îndrumător: Liliana Diaconescu;
– Cântec popular – Dă-mi mândruțo gura ta! – Bogdan Oprea și Andreea Moraru – clasa a  IV-a – Liceul Tehnologic Al. I. Cuza – îndrumător: prof. Mirela Georgescu;
– Dans popular – Clasa a III-a – Liceul Tehnologic  Al. I. Cuza Panciu – coordonator Anda Ene;
– Dansuri populare – Grupul Româncuțele pregătit de Maria Cristescu – Clubul Copiilor Panciu.
     
Biroul de Presă al Primăriei Orașului Panciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?