Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Sfinţii Trei Ierarhi au cerut să fie cinstiţi împreună


Credincioșii creștin-ortodocși îi serbează astăzi pe Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu și Ioan Gură de Aur. Cei trei sfinți nu sunt întâmplător alăturați și serbați în aceeași zi, ci pentru că ei sunt egali înaintea lui Dumnezeu, după cum au grăit când s-au arătat. În anul 1801, pe timpul împăratului Alexie Comnen, între credincioșii de atunci s-a iscat o neînțelegere pentru că unii spuneau că Vasile cel Mare trebuie cinstit cu mai mare aplecare datorită cuvântului său înalt.
De cealaltă parte, cei care îl considerau pe Ioan Gură de Aur mai aproape de Dumnezeu susțineau că învățătura lui este mai omenească și că îi îndreaptă pe toți prin graiul său plăcut la auz. Nu în cele din urmă, susținătorii lui Grigorie erau convinși că prin înălțimea și cuviința cuvântărilor și scrierilor lui, el era mai plăcut la Dumnezeu. Astfel, în acele vremuri se ajunsese până acolo că unii se numeau ioanieni, alții vasilieni și alții grigorieni, după numele sfinților.
Sfinții Trei Ierarhi s-au arătat în vis unui arhiereu pe nume Ioan și într-un glas au spus că la Dumnezeu ei sunt egali și că nu există vrajbă între ei. Totodată, ei au cerut ca ziua lor să fie sărbătorită în comun pentru ca cearta între oameni să înceteze pe vecie. Cei trei sfinți se găsesc în calendarul creștin ortodox pe parcursul lunii ianuarie fiecare în parte. Astfel, Vasile cel Mare este în prima zi a lunii, Grigorie în a 25-a zi, iar Ioan Gură de Aur este serbat pe 27 ianuarie. Arhiereul Ioan i-a serbat pentru prima dată în ziua de 30 ianuarie la comun, împodobindu-le slujba cu canoane, cu tropare și cuvinte de laudă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?