Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

VIDEO: William Friedkin, regizorul filmului „The Exorcist”, propune un documentar despre același subiect


William Friedkin, regizorul celebrului film horror din 1973 „The Exorcist”, tratează din nou subiectul exorcizărilor, de această dată într-un film documentar, „The Devil and Father Amorth”, inspirat din relația sa cu preotul Gabriele Amorth, faimosul exorcist de la Vatican care a încetat din viață în 2016, la vârsta de 91 de ani, informează vineri Reuters. Deși este vorba de un film documentar, bazat pe înregistrarea unor ședințe de exorcizare, și deci fără efecte speciale, producția se anunță cel puțin la fel de palpitantă. „Unii oameni vor vedea acest documentar și vor rămâne sceptici. Eu nu mai sunt un sceptic”, a declarat vineri Friedkin, 83 de ani, într-un interviu telefonic înainte de lansarea producției la New York și Los Angeles.
William Friedkin a fost prieten cu părintele Amorth, un tip jovial și plin de viață, în pofida faptului că întreaga viață și-a dedicat-o luptei cu forțele răului. „Am petrecut ore întregi conversând despre chestiuni de religie, despre Noul Testament și despre cazurile cu care s-a confruntat. Părintele Amorth mi s-a părut un om de o spiritualitate profundă”, a declarat Friendklin, care provine dintr-o familie evreiască din Chicago.
La 1 mai 2016, cu aproape 4 luni înainte de moartea părintelui exorcist, acesta i-a permis lui Friedkin să asiste la exorcizarea unei italience de 46 de ani, cu condiția să nu vină însoțit de echipa de filmare, să folosească doar o cameră de luat vederi și să nu intervină în niciun fel în timpul ritualului. Filmarea acestei exorcizări reprezintă cea mai mare parte a documentarului de 1 oră, în care sunt inserate și interviuri cu psihologi.
„Spaima mea față de ceea ce vedeam s-a transformat în milă pentru durerea pe care o resimțea femeia”, a mai susținut Friedkin.
În imagini poate fi văzută femeia în timp ce este ținută de asistenții părintelui Amorth. Aceasta se zvârcolește și vorbește cu o voce aspră, răgușită, care nu-i aparține. Părintele Amorth săvârșește ritualul de exorcizare în limba latină și în italiană, în timp ce asistenții săi încearcă să imobilizeze femeia și spun rugăciuni. „Am fost martorul unei transfigurări complete a personalității unei femei care (în acele momente ale exorcizării n.r.) avea o putere mult superioară capacităților fizice obișnuite pentru o femeie de 46 de ani și a trecut printr-o transformare radicală a modului în care vorbea și se făcea auzită. Nu pot să vă spun că nu mi-a fost frică. Eram la mai puțin de un metru distanță de ei și a fost înfricoșător, chiar dacă știam la ce să mă aștept pentru că el (Amorth) mi-a spus”.
Filmul „The Exorcist” din 1973 se bazează pe romanul de ficțiune cu același titlu publicat de William Peter Blatty în 1971. Acest roman a fost inspirat de un articol pe care Blatty l-a citit într-un ziar pe când era student la Universitatea Georgetown din Washington. În filmul din 1973 Linda Blair joacă rolul unei fete de 12 ani care este posedată. Unele scene ale exorcizării din film (răsucirea capului la 365 de grade sau voma în jet) au rămas în istoria cinematografiei. Într-una dintre cărțile sale, părintele Amorth a precizat că unele dintre efectele speciale folosite au fost niște exagerări, însă a precizat că le este recunoscător realizatorilor filmului pentru atenția pe care au atras-o asupra problemei posesiunilor demonice.
William Friedkin a mai precizat că simte de mult timp o afinitate față de creștinism. „Mereu am crezut în învățăturile lui Iisus, așa cum sunt ele expuse în Noul Testament. Am fost crescut în credința mozaică însă sincer vă spun că nu m-am simțit niciodată aproape de Dumnezeu în sinagogă și am cunoscut căldura credinței în prezența preoților și a celorlalți credincioși în biserică”, a mai susținut el.
În ceea ce privește mesajul noului său documentar, Friedkin susține că, până și în fața dovezilor filmate, credința rămâne o chestiune subiectivă. „Doar pentru că nu știm sau nu înțelegem ceva, nu înseamnă că acel ceva nu există. Eu am fost martor al acestor lucruri și le-am înregistrat (sub forma acestui documentar n.r.), iar acum oamenii vor putea să vadă și să judece pentru ei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?